Кметът на Монтана връчи три почетни значки за Деня на българската просвета и култура

Кметът на Монтана връчи три почетни значки за Деня на българската просвета и култура
Снимки: община Монтана

Отличени бяха и даровити деца от Монтана.

Началникът на регионалното управление на образованието Трайка Трайкова, директорът на кукленият театър „Патилан” Иван Истатков и учителят по физкултура, и треньор по лека атлетика Красимир Рангелов са носители на почетната значка на община Монтана.

Традиционно всяка година на прием, по повод 24-ти май – празника на славянската писменост, българската просвета и култура кметът Златко Живков отличава изявени  личности в общината. Тази година, ограниченията за преодоляване на епидемията от корона вирус в страната промениха формата на награждаването, което се състоя в присъствието на журналисти в зала „Стефан Стамболов” в сградата на местната администрация.

„Поздравявам всички деца и ученици, учители директори на образователни институции всички съвременни пазители на българското слово и култура и им пожелавам здраве, сила и вдъхновение. Да съхраняват българското слово и да даряват знания, защото знанието е стъпка към свободата на духа”, заяви Трайка Трайкова.

Директорът на куклен театър „Патилан” Иван Истатков в обръщението си се върна назад във времето, когато преди 50 години е основан кукления  театър в Монтана. „Театърът като всяко изкуство е призван да създава емоции. В същото време то е едно немонументално изкуство, което се ражда на мига и умира на същия миг , така че трябва да създаде и спомени. Аз съм от първите зрители на този театър и си спомням постановки от моето детство. Това означава, че този театър си е вършил добре работата през годините”, заяви  Истатков. Той благодари на кмета Живков за подкрепата на общината в тези трудни времена за изкуството.

С вълнение и благодарности прие почетната значка и учителят по физкултура Красимир Рангелов.

Заедно с награждаването бяха връчени и стипендиите на даровити деца от Монтана, със забележителни успехи в състезания и конкурси у нас и в чужбина. Тазгодишният носител на специалната стипендия  от  6100 лева е Магдалена Александрова. Талантливото момиче е ученичка в V клас в 4. ОУ.  Магдалена се обучава във вокално студио „Детски смях” към  ОДК „Ние, врабчетата” в Монтана. През изминалата година е участвала в 22 национални конкурса и международни фестивала, и от всичките има  призови награди.

Три момчета са носители на  годишна стипендия на община Монтана.  В област „Наука и техника” е отличен  Дейвид Каменов ХІ клас в природо-математическата гимназия. В област „Култура и изкуство” стипендия получава младият пианист Томас Симеонов VІІ клас в 1. ОУ. Тази година Томас ще кандидатства за прием в музикалното училище „Любомир Пипков” в столицата. За постижения в област „Спорт” годишна стипендия получава и кикбокрьорът Алекс Цветанов, ученик също в природо-математическата гимназия.

С еднократна стипендия в област „Култура и изкуство” са отличени Калина Кръстева ХІІ клас от гимназията за преподаване на чужди езици, Анна – Мария Асенова  и Дона Юлиянова от природо –математическата гимназия. Другите две еднократни стипендии бяха връчени на  Алекс Атанасов ІІІ клас от 3. ОУ за постижения в национални състезания по  математиката  и на Искрен Цветков ІХ клас в икономическата гимназия, европейски шампион по жиу житцу.

 

По материала работи: Мария Тодорова

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини