Кои са хубавите неща, станали на петък 13-и?

Кои са хубавите неща, станали на петък 13-и?

Да, този петък е Петък 13-и, известен още като Черен петък. За тези от вас, които са спуснали тъмните пердета, залостили са здраво вратата и твърдо са решили да избегнат лошия късмет като не си покажат носа навън цял ден – имаме лек. Петък 13-и не е толкова прокълнат, колкото повечето хора си мислят. Даже си позволяваме да твърдим обратното. Ето няколко исторически доказателства за това изцяло в позитивния спектър.

Първата жена инструктор по летене получава лиценз

Евелин Пинкерт Килгор става първата жена инструктор по летене на 13-и октомври, петък, 1939 г. Това се счита за едно от големите събития в световната история по пътя към равенството на половете в професиите и е голяма крачка за еманципацията.

BETTMANN/GETTY IMAGES
BETTMANN/GETTY IMAGES

Калисто, четвъртият спътник на Юпитер, е открит 

През далечната 1610 г. не кой да е, а Галилео Галилей открива четвъртия спътник на Юпитер – луната Калисто. Космическото тяло е диаметър 4821 км – почти колкото размерите на Меркурий. За разлика от Меркурий обаче Калисто е много по-леко тяло и има едва една трета от масата на най-близката до Слънцето планета. Името на луната пък е вдъхновено от гръцката митология. Калисто е нимфа и една от многото любовници на Зевс. 

Не сме сигурни това как ни засяга лично, нито пък вас, но го намираме за много любопитно. 🙂 

Източник: NASA
Източник: NASA

Надписът „Hollywood“ е бил поставен на известния хълм в Калифорния

През 1923 г., на петък 13-и, за пръв път е показан известният надпис “Hollywood”. Първоначално на огромна табела е било изписано “Hollywoodland”, за да рекламира имотите и жилищното пространство в региона. В последствие се превръща в световноизвестна туристическа атракция и както се досещате – в декор за много холивудски филми.

Източник: Unsplash
Източник: Unsplash

Основана е първата нудистка колония

През 1930 г., знаем вече на какъв ден, във Великобритания е основана първата нудистка колония. Ако се поразровите в Гугъл и Уикипедия, ще откриете, че колония всъщност е малко пресилен израз. По-точно би било да кажем лагер. Или може би даже клуб. Но независимо от размерите си, мястото в близост до Северен Девън и до ден днешен буди любопитство. Така наречената нудистката колония е създадена от Катрин и Едуард Хемингуей, братовчед на известния писател Ърнест Хемингуей. Пропускаме да илюстрираме със снимка по обясними причини. 😉

Акордеонът е патентован на 13-и януари, петък, 1854 г.

Макар че има известни спорове по темата, един от изворите твърди, че първият акордеон бил изобретен на тази дата в Берлин от Кристиан Фрийдрих Лудвиг Бушман. Но има доказателства за съществуването на инструмента и в по-ранни години. Първоначално той бил само за десничари, докато в последствие е създадена и огледалната му версия за хора с доминантна лява ръка. В днешно време има над 40 вида акордеони, на които се свири по целия свят.

Photo by brut carniollus on Unsplash
Photo by brut carniollus on Unsplash

Ще ни се размине удар с астероид!

Ако това не е добра новина, не знаем кoe е! Слънчевата система определено има чувство за хумор. На 13-и април, петък, 2029 г., учените прогнозират Земята да се размине с голям астероид, наречен Апофис. Космическото тяло е с диаметър 340 м и ще мине на 31 000 км от повърхността на нашата планета. Това може и да звучи плашещо, но учените уверяват не само че ще оцелеем, ами и че ще имаме уникална възможност да наблюдаваме толкова голям астероид от близо. 

Photo by Chris Henry on Unsplash
Photo by Chris Henry on Unsplash

Кое е вашето хубаво събитие на петък 13-и?

Това бяха само 6 от много други положителни примери, за които научихме, пишейки тази статия. Сигурни сме обаче че и вие имате поне едно хубаво нещо, което ви се е случило на петък 13-и. Ако нямате, то днес е чудесен ден да промените положението!

В края на краищата, ние в Северозапада се имаме за обречени на лош късмет, но в действителност сме имунизирани срещу него. Да сте чували пустиняк да го е страх от черна котка? Мине ли ти път, хвърляш шепа прах през лявото рамо (по желание се въртиш три пъти обратно на часовниковата стрелка) и си продължаваш бодро по пътя.

Та така и с черния петък. 

Споделете тази статия или коментирайте под нея, за да ни кажете какъв късмет сте извадили вие на петък 13-и. А за още позитивни истории можете да ни последвате и във Facebook.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини