Конференция „Българският Северозапад: просвета и култура“ ще се проведе в Монтана

Конференция „Българският Северозапад: просвета и култура“  ще се проведе в Монтана

На 2-ри юни (петък) в Монтана ще се състои конференция „Българският Северозапад: просвета и култура“Форумът ще се проведе в експозиционната зала на РИМ – Монтана, на yл. „Граф Игнатиев“ №3 и ще започне в 9:00 ч.

Повод за нейния избор е годишнината от основаването на НЧ „Разум – 1883“ в някогашната Голяма Кутловица (днес град Монтана). В конференцията ще вземат участие 21 изследователи от институти на БАН и културни институции от региона – Монтана, Видин, Оряхово, Чипровци, Белоградчик и Георги Дамяново. Техните  доклади са посветени на два основни аспекта – създаването, развитието и дейността на просветни и културни институции в Северозападна България, и приносът и ролята на видни личности в просветното и културното дело в региона – учители, читалищни и музейни дейци, хора на изкуството и пр.

Със събитието се слага начало на програмата по повод празника на Монтана Свети Дух, който тази година се пада на 5-и юни (понеделник). Организатори на конференцията са община Монтана, БАН, ИБЦТ – филиал Монтана, Регионалният академичен център – Монтана, Регионалният  исторически музей.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук