Красива изложба, посветена на българската писменост, ще бъде открита във Враца

Красива изложба, посветена на българската писменост, ще бъде открита във Враца

В навечерието на 24-ти май – Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца ще се открие изложба „Глаголицата – създаване, символика и смисъл на една свещена азбука и нейните свети елементи”.

На откриването на 23-ти май от 16:00 ч. граждани и гости на града ще могат да се насладят на графично пресъздадените от Марина Козарска платна, които представят пътя на буквите.

Акценти в изложбата са етапите на фигурата модел на глаголическата буква, през които преминава Константин – Кирил Философ при създаването на отделните форми на всяка от буквите. Посетителите ще научат как той използва основните елементи: въздух, вода, огън и земя, за да създаде своя модел като философски и графичен синтез на Вселената.

Ще разберат не само пътя и начина, по който са изградени старобългарските азбуки, но и красотата и съдържателността на една изобразителна графично-поетична символика, в която пространството, звездите, изгревът на слънцето, морето и сушата са началото на нейното приземяване до необходимото за трайно човешко общуване. Изложбата ще бъде достъпна за разглеждане до 10-и юни включително.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини