Красотата на водопад Скакля – най-високият в България

Красотата на водопад Скакля – най-високият в България

Вече е април и пролетта официално е тук. Въпреки че слънцето още в някои от дните се крие зад облаците, спокойно можем да кажем, че топлите дни са пред нас. Затова и е време да плануваме поредната порция пътешествия, които да оставят у нас незабравими спомени. Днешното ни предложение е именно такова – водопад Врачанска Скакля. Той е най-високият непостоянно течащ водопад в България. Може би името му ви е познато, защото има такъв със същото име, който е в края на Вазовата екопътека, която води началото си от гара Бов. Общото между двете природни забележителности освен името е и тяхната красота.

Съветваме ви да посетите водопада през пролетта, защото е по-пълноводен от топящите се снегове от Врачанския Балкан. Има моменти, в които е пресъхнал, но до началото на юни има достатъчно вода, която го захранва и е причина за приказни гледки. Можете да съчетаете разходката до Врачанска Скакля с посещение на проходът Вратцата и покрайнините на Враца, като задължително се отбийте и до самия град.

Ако тръгнете към водопада от Враца няма да е трудно да се ориентирате. Има достатъчно табели, а и винаги може да питате някой от местните пустиняци. Ще минете по красива пътека, която ще ви подготви за приказната гледка, която ви очаква в края на маршрута. Със своите 141 м височина гледките нагоре към падащата вода са приказни.

Най-удобно би било да стигнете ако оставите колата си някъде в района на болницата във Враца и продължите пеша. Изкачването е около час. Хубавото е, че може да го съчетаете с преход по три различни екопътеки:

За финал ще кажем, че гледката от водопада към град Враца е феноменална. Ако сте романтична натура спокойно може да заведете там своята половинка и дори да обмислите мястото като такова, където да предложите брак.

Относно автора

Венелин Добрев


Още новини