Кристина Маринова за работата си като здравен медиатор: Всеки ден се срещаме с различни хора и преживяваме заедно с тях

Кристина Маринова за работата си като здравен медиатор: Всеки ден се срещаме с различни хора и преживяваме заедно с тях

Информационни материали бяха предоставяни вчера на хората в ромския квартал Нов път от здравния медиатор при Община Видин Кристина Маринова, съобщиха от общинската администрация.

„Целта е запознаване със симптомите на заболяването, с актуалните противоепидемични мерки, наложените ограничения. Разяснява се колко е важно спазването на добра лична хигиена – използване на измиващи гелове за ръце, провеждане на дезинфекция в дома, както и ползването на предпазни маски и ръкавици. Жителите на квартал „Нов път” се информират за реда и начина, по който се процедира в случай, че при лица се проявят симптоми на коронавирус. При установяване на граждани, които нарушават карантината, здравният медиатор ще трябва да подаде сигнал до Областната дирекция на МВР – Видин, като за ситуацията ще уведомява също общинското ръководство и Регионалната здравна инспекция”, допълниха от общината вчера.

Какво не знаем за ролята на здравния медиатор? Професия или талант, кое в тази роля е доминиращо?

Аз мисля, че и двете доминират. В последната година професията здравен медиатор се очертава като много важна и престижна. Нашата работа не е чисто административна. Тя е емоционално свързана, защото ние всеки ден се срещаме с различни хора, с различни съдби, с техните преживявания, настроения, болка, радост. Ние преживяваме заедно с тях.

Тук е важна и нашата подкрепа, една блага дума дава надежда на човек да премине по-леко през проблема.

Цялата дейност на здравния медиатор е насочена към това хората да бъдат здрави и образовани. Определят ни като бели лястовици, хора на надеждата. Подкрепата на общината е важна в работата ми, както и взаимното доверие с хората в квартала.

Кои са уменията, които са важни за ефективния специалист в тази сфера?

Комуникативността, защото е важно човека, с когото общуваме, да разбере правилно информацията за здравословния или социалния си проблем. Съхраняване и толерантност към личността на човека. Защото знам, че за мен всеки човек е индивидуален и трябва да сме толерантни към социалното му положение. Важно е още познаването на закона и работата на институциите, в които работим. И също: специалистът да е отговорен, сериозен, човечен, добродушен – много са.

Кога денят на здравния медиатор е успешен?

Когато съм помогнала на един човек и виждам резултата от работата си, неговата благодарност и най-вече това, че съм постигнала нещо, че съм получила удовлетворение от това, което съм направила за него.

Каква е ролята на информацията по отношение на здравето и безопасността?

Работата ми е свързана с раздаване на здравни брошури, чиято цел е да се повишат познанията за необходимостта и значението на здравните и социалните услуги. Независимо, че живеем в един много динамичен дигитален свят, аз смятам, че работата, контактът с хората е по-успешен и е най-важен. Най-важното е спазването на лична хигиена, личните предпазни средства, по-малко социални контакти и следване на препоръките от официалните органи. Аз мисля, че ако следим и спазваме това, по-лесно ще излезем от ситуацията, в която сме в момента.

Какво пожелаваш на нашите читатели?

И за финал пожелва да сме живи и здрави. Всички заедно ще се преборим. 

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини