Кулинарна работилница в Чипровци представя торлашки специалитети без отпадъци

Кулинарна работилница в Чипровци представя торлашки специалитети без отпадъци

Кулинарната работилница „Твоята храна“ в Чипровци ще представи типични и вкусни  торлашки специалитети и ще демонстрира как да готвим без отпадъци. Работилницата ще проведе на 1-и август  в дома на  местната майсторка на вкусни ястия Снежана Гръчка. Снежана  е родена и израснала в Чипровци. Торлашките корени на кулинарната майторка си проличават в местните гозби, които тя познава добре и готви без рецепти със строги мерки и пропорции, а по интуиция. 

Кухнята на торлаците е известна с планински вкусове на мляко, зеленчуци, зелении и сухи чушки. По-интересното и специфичното по думите на Снежа е, че се използват богатствата на планината, най-вече билки и подправки от поляните на  Балкана. „Широко използвана планинска подправка в нашата кухня е бабина душица, или мащерка, но планимската мащерка има по-специфичен мирис”, споделя  Снежа. Именно планината и по-трудните условия за земеделие предразполага към по-внимателното използване на ресурсите в района. Тук продуктите се използват максимално. Оползотворява се всичко, което тези трудолюбиви и находчиви хора са произвели: дори за зелените домати в края на сезона има рецепи. Снежана ще демонстрира  на участниците как да използваме пълноценно и без остатък сезонни храни. По време на работилницата ще се използват  дори листата от цвеклото – нещо, което по принцип се счита за отпадък и се изхвърля.

Повечето ястия, които ще се приготвят тази събота са леки, постни или диетични по днешни стандарти. 

Ето и лятното меню за предстоящта работилница:

  • Супа от листа на цвекло и киселец
  • Наложена баница с традиционни ръчно-точени чипровски кори
  • Гньетени чушки (пълнени сушени чушки с боб)
  • Пръжено (бъркани местни сезонни зеленчуци на тиган)

На въпроса за подбра специалитетите и менюто за кулинарната работилнициа Снежана отговаря „Аз това си знам”. Въпреки че не иска да поучава  Снежа все пак съветва се готви по-малко, за да може всичко да се изконсумира. 

„В нашата къща нищо не се хвърля”, споделя Снежа. Тя има къща за гости, където при желание на посетителите приготвя типични за района ястия, но за пръв път участва в подобно ателие.

Кулинарната работилница се организира в рамките на проекта „Твоята храна“, който има амбицията да информира хората за загубите на храна; да обясни как изхвърлянето на храна е свързано с климатичните промени и да популяризира умения за намаляване разхищението на храна в домакинствата. 

Само в България се изхвърлят 670 хил. тона храна всяка година. Най-голям дял – повече от половината, се похабява от домакинствата: между 200 и 600 евро годишно е стойността на изхвърлената храна от едно семейство в Европа! Основна причина е неразумното купуване, неумелото съхраняване, готвене без планиране. Повече за работилницата  може да прочетете на страницата нa събитието, а как да предотвратим разхищаването на храна може да прочетете на уебсайта на инициативата на „Твоята храна”.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини