Кулинарни изкушения и редица интересни събития в Монтана по случай празника на града

Кулинарни изкушения и редица интересни събития в Монтана по случай празника на града
Снимка: wikipedia.org

Фестивалът на традиционните местни занаяти и ястия „Бабина душица” отново e включен в програмата за Празника на Монтана – Свети Дух. Той ще се проведе на 19-и юни (събота) с начален час 10:00 ч. в Градската градина.

След едногодишно прекъсване организаторите са събрали нови сили и нови идеи, с които да предизвикат любопитството. Освен демонстрация на това как в миналото са приготвяни традиционните храни в региона, от 11:00 ч. всички желаещи ще могат да видят позорището  „Храната на българите през вековете”. Веднага след него майсторът грънчар Куман Жеков ще покаже на децата как да си направят сами глинени съдове.

Очаква се в приготвянето на специалитети да участват поети и писатели като Стоян Николов – Торлака, Георги Костодинов, Цветан Дочев – Дедо Скръц, Ели Лозанова, Ваня Минева, Катерина Хапсали, Яна Кременска, Любомир Йорданов и Бисер Тошев.

Читалищата от селата Долна Вереница, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Славотин, Николово, Стубел, Мала Кутловица и Горно Церовене ще подготвят изложба с дегустация на традиционни местни храни. Тя ще се открие в 12:00 ч. В интервала 13:30-14:00 ч., жури под ръководството на кмета Златко Живков ще дегустира приготвените храни и ще раздаде награди. След това всички гости на фестивала ще имат възможност да опитат ястията.

В организацията на събитието се включва и Клубът на любителите на кафе и дебели книги, а община Монтана осигурява продуктите и оказва логистична подкрепа на събитието.

Същата вечер жителите и гостите на Монтана ще могат да се насладят и на фолклорен концерт, посветен на празника на града. В него ще вземат участие фолклорна формация „Ситница”, танцов ансамбъл „Младост” и певческа група „Пъстренец Jr.” към Общински младежки дом, танцов ансамбъл „Пъстрина” и фолклорна формация „Огоста” към НЧ „Разум 1883”, фолклорен танцов ансамбъл „Северняци” към ОДК „Ние, врабчетата”. Водещ на събитието ще бъде Иван Димитров.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини