Литературна инициатива „Жива библиотека” организираха в село Бутан

Литературна инициатива „Жива библиотека” организираха в село Бутан

Една прекрасна литературна новина ни посрещна от едно от китните села на Северозапада. Става дума за инициативата „Жива библиотека”, организирана от СУ „Св. св. Кирил и Методий” за първи път в козлодуйското село Бутан по повод Седмицата на четенето.

В ролята на „живи книги“ влязоха общественици, родители, представители на училището, медиатори. Всеки от десетте гости беше избрал лична история, която сподели с малките и големи ученици, дошли да посетят Живата библиотека. Любовта, приятелството, щастието, животът в чужбина, доброволчеството, успехът в големия град, пътят от гетото към реализацията, професионалната ориентация бяха част от историите, които чуха учениците от бутанското училище. Измежду „Живите истории” бяха също заглавия като: „Жената с много лица”, „Беднякът-милионер”, „Да оцелееш сам в големия град”, „Живот в чужбина”, „Другите това съм АЗ”, „Да намериш себе си”, „Дълго чакано щастие”, „От Юг на Север”, „Не бъдете като Него” и „Да избягаш от традициите”.

Полина Пейчева, педагогически съветник, е основен организатор на инициативата. Тя сподели пред сайта на общината: „Благодаря много на всички гости, че станаха част от нашите живи истории. Децата вече една година нямат нормално общуване и отношения и една от идеите ни беше именно това – да се видят с външни хора, да обменят идеи, да се вдъхновят. Хубаво е, че самите деца се чувстваха подкрепени, видях че всичките ни гости общуваха двустранно.”

Относно автора

Добри Иванов


Още новини