Лом празнува 165 години от създаването на читалището и театъра в града

Лом празнува 165 години от създаването на читалището и театъра в града

Богата е културната програма, с която Народно читалище „Постоянство 1856” и местната общинска управа  тържествено ще отбележат 165 години от създаването на читалището и театъра в Лом.

Проявите започват на 27-и септември (понеделник), с поднасяне на венци и цветя на паметника на Кръстьо Пишурка от 11:00 ч. Кръгла маса на тема: „Известно и неизвестно за Кръстьо Пишурка”, с участието на ученици от ломските училища, започва от 14:00 ч. в читалище „Постоянство”.

От 17:00 ч. пред културната институция ще бъде открита алея „Творци на красота”, след което ще се проведат лекоатлетическа щафета, фолклорно надиграване и акробатическа композиция. Час по-късно, от 18:00 ч., ще бъдат произнесени приветствените слова по повод юбилея.

Премиерният спектакъл на Ломския драматичен театър – „Огнивото” по Ханс Кристиян Андерсен, с режисьор Николай Априлов, започва след официалната част, с което се поставя началото на четиринадесетото издание на Фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка.

В програмата от 28-и септември до 3-ти октомври, зрителите могат да видят 17 представления на театрални състави от страната. Тържественото честване и Театралните дни се организират от НЧ „Постоянство 1856” със съдействието на Съюза на народните читалища и община Лом.

Ето и пълната програма:

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини