Мадлен Аспарухова за металните сърца, книгите и хората

Мадлен Аспарухова за металните сърца, книгите и хората
Снимка: Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - гр. Видин

За екипа на Prizni.bg библиотеките са свещено място – дом въображението и идеите. Не по-маловажна е и обществената ролята на тези книжните пространства. За социалната и обществената роля, за библиотеката като средище на ума и духа ще си поговорим с Мадлен Аспарухова – Експерт връзки с обществеността към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин. Конкретният повод за „срещата“ ни е поставянето на трето метално сърце за съхранение на пластмасови капачки в центъра на Видин. Регионалната библиотека от около година е дом на едно от тези три сърца.

Най-напред, бихте ли се представили за нашата аудитория?

Казвам се Мадлен Аспарухова – запален читател, горд книжен плъх и „Експерт, връзки с обществеността” към Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – Видин.

Как научихте за идеята и какво Ви подсказа да се включите?

През годините Библиотеката участва в различни благотворителни каузи. Миналата година бяха предадени капачки за кампанията „Запази усмивката на Зара” в помощ на малката ни съгражданка. Събраха се и средства за кампанията „Дари щастливо детство на Йоско” за лечението на Йосиф Станимиров. Края на месец март тази година бяха предадени 12 инхалатора на Детското отделение на МБАЛ „Света Петка“, като дарението беше съвместно с Румънския културен център и представители на читалищата от областта. Библиотеката винаги е била и ще продължава да бъде социално отговорна и ще се стреми да даде своя принос на общността. В инициативата видяхме още една възможност да бъдем полезни.

С какво конкретно се ангажира Регионалната библиотека по тази инициатива?

Библиотеката стопанисва сърцето. В „Детски отдел” също продължават да се събират капачки. Те ще бъдат дарени заедно или отделно от събраните капачки в сърцето при подходяща кауза.

Имат ли книгите принос към оформянето ни като благородни и откликващи личности? Колко рано трябва да започне това своеобразно пътуване според Вас?

Доказано е, че книгите развиват емпатията, комуникативните умения и аналитичното ни мислене. Досегът с историите още от най-ранна възраст ни помага да видим света от различни гледни точки. Неслучайно, се препоръчва на малките деца да им се четат приказки. Да не забравяме, че четенето намалява стреса, което също е изключително важно, за да бъдем пълноценни личности.

Колкото до това кога да започне пътуването в света книгите, то колкото по-рано, толкова по-добре. Моето първо посещение в библиотека беше още в първи клас. Тогавашният ми класен ръководител ни заведе, за да заемем първите си книги и оттогава, независимо в кой град се намирам, не излизам от библиотеката. От Регионална библиотека „Михалаки Георгиев”-гр. Видин имаме една чудесна инициатива – „Пътуващият куфар”. Служител на Библиотеката запознава децата с основните правила за използване и заемане на книги от Библиотеката, за какъв срок могат да бъдат заемани и как да бъдат предпазвани. Разиграва се креативна ролева игра, при която децата се разделят на „читатели” и „библиотекари”, а „Пътуващият куфар” се превръща в своеобразна библиотека. Куфарът съдържа 35 книги, подбрани за малчуганите, като той остава в дадена детска градина за период от 2 седмици, преди да отпътува към следващата. Поради извънредното положение и наложените противоепидемични мерки, инициативата е в застой, но вярваме, че съвсем скоро куфарът отново ще е на път.

С какво библиотеката се стреми да е полезно и интересно пространство за най-младите си читатели? Как съхранихте контакта си с тях по време на извънредното положение?

Ние знаем колко е важно още от малки децата да бъдат запознати с магията на книгите, затова сме превърнали „Детския отдел” в едно модерно пространство, в което децата не само могат да четат, но и да играят на различни игри, да гледат специално подбрани за тях филми, да участват в образователни занимания. За щастие, живеем в свят, в който повечето от нас имат достъп до бързи информационни канали. Макар да не можехме да бъдем физически до своите читатели, ние се стремяхме да им предоставим интересна информация, организирахме он-лайн срещи с писатели, споделяхме книги, които могат да бъдат прочетени безплатно, публикувахме и интересни материали от съкровищницата на Библиотеката.

Сякаш всички свикнахме да приемаме, че днешните деца по-скоро са далеч от вълшебството на четенето, че са склонни да обработват информацията по начин, по-различен от предходните поколения. Защо е предизвикателство това и как трябва да бъдат насърчавани към трайни читателски навици?

Не трябва да приемаме това за даденост и, за щастие, нашите наблюдения са различни. Все повече деца проявяват интерес към книгите и четенето и преоткриват Библиотеката като едно пространство за четене, игри и създаване на нови приятелства. Колегите често се шегуват, че някои деца са отраснали в Библиотеката, тъй като те са ни чести посетители, особено през лятната ваканция. В Библиотеката се стремим да предложим разнообразни креативни занимания за децата, провеждаме и различни инициативи, за да събудим интереса към четенето. Разбира се, роля има и семейната среда и възпитаването още от най-ранна възраст в любов към четенето.

Кои са онези заглавия за деца, които никога няма да престанат да бъдат актуални според Вас?

Да започнем с класиките: „Пипи Дългото чорапче”, „Карлсон, който живее на покрива”, „Том Сойер”, „Алиса в страната на чудесата”, „Малкият принц”, от българските можем да споменем „Патиланско царство”, „Ян Бибиян”, приказките на Ангел Каралийчев, „Приказки по телефона” и „Приключенията на Лукчо” от Джани Родари и много други.  Прави впечатление, че напоследък много се търси литературната поредица „Дневникът на един дръндьо” от Джеф Кини. Заглавията „Рибка” и „Двете кралства” от Катя Антонова също са много популярни сред малчуганите. Фантастичните поредици са сред любимите на подрастващото поколение, като тук можем да посочим „Хари Потър” и „Здрач”.

И накрая (но не и по значение!), бих се радвала да споделите своето пожелание, любима мисъл или цитат с аудиторията на Prizni.bg?

Нека да завършим с един наш любим цитат от писателя Орхан Памук, който е казал: „Прочетох една книга и целият ми живот се промени.” И да си пожелаем четенето и книгите да променят живота на всички ни към по-добро!

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини