Мъж родом от Видин направи ценно дарение за родния град

Мъж родом от Видин направи ценно дарение за родния град

Винаги сме казвали, че хората трябва да останат свързани с родния си край, дори вече да не живеят там и се радваме когато разберем, че това се случва. В тази новина ще ви разкажем именно за такъв случай. Главен герой в нашата история е д-р Слави Евдокимов, лекар, който живее в Германия. Той е наследник на две знакови видински фамилии – Евдокимови и Митракиеви. Съвсем скоро той направи значимо дарение на Държавния архив в града, за което предадоха колегите от БНР – Видин.

Д-р Евдокимов е дарил ценни архивни документи – цветна литография от 30-те години на XX век на крепостта „Баба Вида” и план на града от XVIII в. Споделя, че се чувства дълбоко свързан с града и макар да не живее тук, корените му са дълбоко свързани с историята на Видин. Той е дарявал и преди – през 2020 г. предоставя ценни архивни документи.

Интересите на д-р Евдокимов са свързани с издирване и откупуване на ценни документи за историята на Видин. Интересното е, че много от тях се пазят в чужбина, а тези, които той е успял да вземе не пази за личната си колекция, а дарява на Държавния архив в града.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини