Международният фолклорен фестивал „Синия Дунав“ ще се проведе във Видин

Международният фолклорен фестивал „Синия Дунав“ ще се проведе във Видин

Видин ще е домакин на Международния фолклорен фестивал „Синия Дунав“ за четвърта поредна година – на 1-ви, 2-ри и 3-ти септември (петък, събота и неделя) в Крайдунавския парк.

Събитието вече се превръща в една от традиционните културни прояви, които помагат да съхраним националния си облик чрез народното творчество. Давайки поле за изява на голяма сцена на фолклорни изпълнители, групи и самодейни състави, занаятчии и производители на традиционни стоки, храни и напитки, фестивалът изпълнява мисията си – да съхрани, популяризира и развие българския фолклор, бит, култура и родно производство.

МФФ „Синия Дунав“ обединява уникална разнообразна музикална програма с творчески работилници, хоротека за малки и големи, куклен театър, изложбени площи и активности.

През трите фестивални дни на Лятната сцена пред художествената галерия „Никола Петров“ ще се изявят самодейни състави и изпълнители от различни краища на България. Освен традиционния интерес от северозападния край, тази година има вече записали се участници и от Кюстендил, Пазарджик, Варна, Свищов и др. Те ще покажат богатството на фолклора си чрез танц, песен или мелодия.

Вечерите са отредени за концерти на популярни и обичани фолклорни изпълнители:

На 1-ви септември (петък) специален гост ще е талантливата Теодора. Пред публиката във Видин тя ще представи на живо песните от предстоящия си дебютен фолклорен албум. Атрактивната изпълнителка ще зарадва ценителите на народната музика с красиви македонски и странджански изпълнения.

Любителите на фолклора ще се насладят на 2-ри септември (събота) на яркия спектакъл на един от стожерите на българските традиции – Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Със своята вече над 70-годишна история ансамбълът несъмнено ще поднесе запомняща се емоция и неподражаеми образци на българското фолклорно сценично изкуство.

Харизматичната Деси Добрева ще потопи публиката в магията на българското фолклорно песенно изкуство, поднесено по един модерен и различен начин – на 3-ти септември (септември).

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук