Милица Мирчева (СК „Атлет” – Мездра) ще представи България на световното първенство по лека атлетика в Орегон, САЩ

Милица Мирчева (СК „Атлет” – Мездра) ще представи България на световното първенство по лека атлетика в Орегон, САЩ

Националната рекордьорка в маратона при жените (2:29:23 ч.) Милица Мирчева (СК „Атлет” – Мездра) ще бъде единственият представител на 18-ото Световно първенство по лека атлетика за мъже и жени, което ще се проведе от 15-и до 24-ти юли в Юджийн, щата Орегон, САЩ.

28-годишната възпитаничка на треньора Йоло Николов ще стартира на класическата дистанция – 42.195 км, като това ще бъде неин дебют в световния шампионат, след като през 2016 г. тя беше първата българка, участвала на Олимплийските игри в тази дисциплина в Рио де Жанейро, Бразилия през 2016 г. В маратона ще вземат участие близо 2000 атлети от 192 нации, като те ще се съревновават в 49 дисциплини – 24 при мъжете, 24 при жените и една смесена. Той ще се проведе на стадион „Хейуърлд Фийлд” в кампуса на Университета в Орегон.

Заявки за участие в маратонското бягане са подали 48 алтетки от 26 държави – България, Етиопия, Кения, САЩ, Великобритания, Канада, Перу, Япония, Еквадор, Израел, Китай, Мексико, Швейцария, Австрия, Белгия, Будунди, Еритрея, Казахстан, Монголия, Португалия, Северна Македония, Тайпе, Уганда, Финландия, Хонконг и Чехия.

По програма стартът на маратона при жените е на 18-и юли (понеделник) в 6:15 ч. местно или 16:15 ч. българско време.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.