Монтана ще бъде домакин на дискусия за зелени работни места в района на Западна Стара планина

Монтана ще бъде домакин на дискусия за зелени работни места в района на Западна Стара планина

Дискусия за развитието на зелени работни места в района на Западна Стара планина организират от Българска фондация „Биоразнообразие“ (БФБ). Събитието ще се проведе на 17-и май в 11 ч. в малката зала на хотел „Житомир“ в Монтана. Фондацията от години работи по инициативи, свързани с развитие на районите част от Зеления пояс, сред който е и Западна Стара планина. „Зелени работни места са тези, които допринасят за опазването или възстановяването на околната среда, независимо дали са в традиционни сектори или в нови, нововъзникващи зелени сектори“, разясняват организаторите от БФБ.

В рамките на програмата освен екип от експерти от Българска фондация „Биоразнообразие“, които направиха проучвателно пътуване с интервюта в района, ще се включи и икономистът Димитър Събев, който дълги години работи по темата със зелените работни места и възможностите за развитие на бизнес в хармония с природата.

Снимка: Българска фондация „Биоразнообразие“

„В района на Западна Стара планина се срещнахме с редица бизнеси, които развиват туризъм, винопроизводство, фермери и инициативи. Срещнахме и част от кметовете, с които си говорихме за плановете на общините и възможностите да фокусират усилия към развитие на повече зелени работни места. Сред добрите примери са места за настаняване, които развиват допълнителни туристически услуги сред природата (вело туризъм, тематични разходки, полети с балон, традиционни занаяти, кулинарни изживявания) и предлагат основно местни продукти като си взаимодействат с фермери, винари и други производители, с които работят заедно като мрежа“, споделя Елеонора Йосифова от БФБ.

Зеленият пояс включва западните и южните погранични територии на България – Западна Стара планина, Краище, Осогово, Влахинска, Малашевска, Огражден, Беласица, Славянка, Родопите, Сакар и Странджа. В тези райони се полагат усилия за опазване на биоразнообразието и устойчиво ползване на природните ресурси, включително: подобряване на управлението на защитените територии и зоните от „Натура 2000“; подготовка на предложения за трансгранични защитени територии и съвременни биосферни паркове; екологично образование и обучение; научни изследвания и мониторинг; развитие на устойчив туризъм, селско и горско стопанство.

Споделяме програмата на събитието:

 

За всички участници, които не са от Монтана, са предвидени средства за покриване на разходите за транспорт. Повече детайли за събитието и покриването на разноски можете да получите след потвърждение за участие.

Контакти за записване:
Елеонора Йосифова
тел. 0897033860
email: eleonora@biodiversity.bg

 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като експерт по комуникациите в редица екоорганизации. Вярва, че за да се опазят природните богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а за това е необходимо по-ефективно общуване с по-широк кръг от хора. Корените ѝ все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. Надява се „Призни“ да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, от своите дом, градина и работно място, от гората и планината до тях.

Прочетете и другите материали на автора тук