Mонтират платформи за щъркелови гнезда в Северозапада

Mонтират платформи за щъркелови гнезда в Северозапада
Снимка: Pixabay

Време е за още една хубава новина, която е свързана с опазването на природата и нейните обитатели! Екипи на електроразпределителното дружество „ЧЕЗ” са монтирали 533 нови платформи за щъркелови гнезда в Западна България, като една немалка част са монтирани в Северозапада. Това предаде dnews.bg, като последното гнездо е монтирано в село Алтимир, община Бяла Слатина. 

 Монтажът на тези платформи се прави за запазване на щъркеловите гнезда, като целта е да бъдат спасени над 900 такива. Проектът се реализира от 2019 г. насам заедно с екип на Българското дружество за защита на птиците. Ето какво сподели и Крум Гледжарски и от компанията: 

„Последната монтирана платформа за този сезон беше тази в село Алтимир, община Бяла Слатина. Поради външна намеса гнездото на двойка щъркели, гнездили от години на едно дърво, е премахнато. Щъркелите кръжаха около разпределителната мрежа, опитвайки да си направят ново.

Монтирахме платформа и те веднага я припознаха като своя и започнаха да доизграждат дома си. Зарадвахме не само тях, но и хората, които живеят в района.”

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „Живот за птиците” е с бюджет 2,65 млн. евро.  ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над 800 хил. евро , както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Финансиране от 1,85 млн. евро е осигурено от Европейската комисия по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи ще продължат до края на 2022 г.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини