Музеят и галерията в село Борован, които си заслужава да посетите

Музеят и галерията в село Борован, които си заслужава да посетите
Снимка: wikipedia.org

В следващите редове ще ви разкажем за две културно-исторически забележителности в Северозапада, за които вероятно не сте чували. Става дума историческия музей  и художествената галерия на село Борован.

Историческият музей

Местният музей, който се намира в сградата на читалището, е открит през 1972 г. заедно с новия читалищен дом и паметника на героите, дело на скулптора Владимир Цветков и архитекта Стойко Дончев, а художник-проектант е художникът Владимир Ганецовски. Първоначално той има две зали, в които са събрани над 300 разнообразни предметa от археологията, бита и труда на местното население, оръжия на труда и етнографски материали.

През 2011 г. той е ремонтиран и вече има четири зали, а музейната сбирка е обновена и обогатена с нови експонати, снимки и факти за събития и личности свързани с историята на Борован. Автори на обновената експозиция са Георги Ганецовски за археологическата част и Христина Христова за историческата. Художественото пространствено оформление пък е дело на Ивайло Рацов.

Художествена галерия „Владимир Ганецовски”

През 1981 г., във връзка с честването на 1300-годишнината от основаването на българската държава, борованската общественост има собствена художествена галерия.

Свои художествени творби даряват художниците Владимир Ганецовски, Цено Ценов, Христо Велков, Димитър Ганчев; възпитаниците на Борованската гимназия: Димитър Шонев, Людмил Младенов, Крум Панов, Георги Тишков, Георги Тошев, Петър Ненов, Вълчан Вълчинов и др. от групата на врачанските художници и студентите Цвета Бонева, Зоя Митева, Стоян Божилов, Петър Къчев и Кирил Беков. От 1981 до 2005 г. галерията се е помещавала в различни сгради с уредник Андрей Симеоновски.

От месец май 2008 г. художествената галерия заема подобаващо място в сградата на читалището и носи името на художникът от Борован Владимир Ганецовски.

Художествената галерия и музеят играе съществена роля за да се помни историята и изкуството на Северозападния край.

Както музеят, така и галерията са с вход свободен, така че ви препоръчваме да ги посетите.

Относно автора

Лилия Христова

Лилия се занимава с писане от незапомнени времена. Най-любимите ѝ човешки творения са джагите и поредицата за Хари Потър. Вдъхновява се от приключенски пътешествия, природата и смелите човешки истории. Има корени в Северозапада и винаги е имала специална връзка с този регион. Смята, че той крие множество интересни неразказани истории и красиви, непознати места, за които си струва да научим повече.

Прочетете и другите материали на автора тук