На ски в Иран или планината като оазис на свободата

На ски в Иран или планината като оазис на свободата
Снимка: личен архив

Иран не е сред най-популярните ски дестинации за любителите на зимните спортове. Може би точно затова страната е място само за истинските ценители на неотъпканите пътеки, а в конкретния случай и писти. Иран е интересен за търсачите на екстремни и алтернативни усещания, планината, природата, ските и любимия снежен спорт. Огромен плюс за откривателите е и възможността да се запознаеш с една различна, хилядолетна и гостоприемна страна, култура и история. За ските, желанието да си сам на пистата и нуждата да откриваш нови места и култури, за неочаквани и изненадващи срещи и запознанства ни разказва алпинистката Мария Асенова от Монтана. Maрия в момента живее в Милано, но всеки свободен момент прекарва там, където се чувства най-добре – в планината.

***

Неподправеното гостоприемство на Иран

Повод за зимното посещение на Мария в Иран са ските, но освен непокътнат сняг и отлични условия за фрийрайд, в Иран тя открива много повече. Там тя намира хилядолетна култура и нови приятели, предлагащи едно искрено и неподправено гостоприемство. Подобен приятелски, искрен прием отдавна е забравен по местата с развит масов туризъм или дестинации и заменен от стремеж за бързи печалбарство от наивни туристи.

Начало на едно трайно приятелство

Иран надвишава всички очаквания на Мария  още в самото началото на пътешествието, което започва в ски-курорта Дизин – най-големия ски курорт в страната. Курортът е разположен  в планините Алборз близо до най-високия връх в страната – Дамаванд. Това е популярно място сред младите и обичащите ските, а оказва се и по-свободния начин на живот, който този спорт предлага. „Още първия ден се запознахме с човек в лифта, даде ни ябълка, много се зарадва, че сме от България и ни предложи да отидем на вечеря в тях. Така се запознахме с нашите ирански приятели, с които се чуваме почти всеки ден”, разказва Мария. В Дизин българските скиори сред малкото чуждестранни посетители. По време на едноседмичния си престой засичат словенски фрирайдъри, но като цяло чува се рядко английска реч. 

Мария Асенова, Личен архив

По облеклото ще ги познаете

В Дизин лесно разпознават, че Maрия е чужденка. За нейно учудване това се случва заради сравнително „консервативното” и облекло на пистата. Оказва се, че прибраната коса и кърпата, която носи и е задължителна за повечето места в Иран, но не и в планините и по пистите. „Местните младежи считат курортния град като оазис на свободата и там се чувстват разкрепостени, момичетата не са със кърпи, а карат без каска, с прическа, силно нагримирани, може би защото това им е единствения начин да покажат”, спомня си тя. 

На ски в Иран? Защо не?

Самият ски курорт Дизин разполага с доста скромна за повечето европейци инфраструктура и се състои от скромните два хотела с един паркинг, магазини няма. Лифтове са стари, но за разлика от някой български и европейски ски курорти опашките от нетърпеливи и изнервени скиори са рядкост. Последният лифт достига впечатляващите 3600 м. надморска височина и предлага впечатляващи обзорни гледки и множество и разнообразни възможности за спускане – по пистите и още повече извън тях. Голям плюс се оказва и това, че ски ваканция в Иран излиза в пъти по-евтино от ски ваканция в Алпите. 

Първоначалната и доста амбициозна идея на малката българска група включва далеч по-амбициозен план – да се качат със ски на Дамаван С впечатляващите си 5671 м. Дамаванд  е не само е най-високият връх в Иран, но и в целия Близък изток. Лошото време, силен вятър и температури от минус 40 обаче ги отказва групата и те се отдава на не по-малко впечатляващ културен и опознавателен туризъм. Неосъществения връх обаче е причина за Мария да се върне отново в снежните планини на Иран. 

***

Пътешествията на Мария тепърва предстоят.  Преди седмици се завърна от Еквадор, а съвсем скоро ще ви разкажем и за друго нейно пътуване до Нова Зеландия, където тя изкачва първенеца на малката тихоокеанска страна – Маут Кук и става единствената българка, изкачила този доста техничен и труден за изкачване връх.

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини