Над 400 души ще се вкючат във Велообиколката на Северозапада

Над 400 души ще се вкючат във Велообиколката на Северозапада

На 28-и май (събота) ще се проведе второто издание на Велообиколката на Северозапада, чиято основна цел на събитието е да се популяризират колоезденето и активният екологичен туризъм в региона.

За шосейния велопоход вече са се записали над 400 начинаещи и професионални колоездачи. Той ще стартира от Чипровци и ще премине край някои от емблематичните забележителности в района – Белоградчишките скали, крепостта „Калето”, биосферен резерват „Чупрене”, часовниковата кула в Чупрене, Чипровският манастир и други.

Началото на втората колоездачна обиколка на Северозапада ще бъде дадено в 9:00 ч. от централния площад на Чипровци. Първи ще стартират участниците в най-дългата дистанция – 138 км, последвани в 11:00 ч. от колоездачите на 105, 75 и 45 км. Финалът ще е в село Митровци, където колоездачите ще попаднат в автентичната атмосфера на местния събот с духова музика, скара и бира.

За всеки успешно финиширал са предвидени медал, студено бира и други подаръци. Церемонията по награждаването ще започне в 18:00 ч., като организаторите са предвидили атрактивен награден фонд, който включва бутикови домашно приготвени вино и ракия от региона.

За да насърчат повече хора да опознаят района на участниците е осигурено да посетят някои от местните забележителности безплатно. Всеки, който представи състезателния си номер, ще има свободен достъп до една от най-запазените и красиви крепости в България, изградена през III в. – „Калето” в Белоградчик, която е музей на открито и паметник на културата от национално значение. В дните между 27-и и 29-и май ще бъде осигурен свободен достъп и безплатна беседа в историческия музей в Чипровци. Посетителите ще могат да се запознаят с развитието и постиженията на трите чипровски школи: Книжовната, Златарската и Килимардката.

Регистрацията продължава до изчерпване на квотите на уебсайта на събитието.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.