„Напеви от Северозапада” събира фолклорни таланти от цялата страна в Монтана

„Напеви от Северозапада” събира фолклорни таланти от цялата страна в Монтана

14-ото издание на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” ще бъде открито в 9:45 ч. на 18-и юни. В два поредни дни Общинският младежки дом ще посрещне в Монтана фолклорни таланти от 17 населени места. Разделите, в които ще се състезават, са народно пеене, хореография и инструменталисти.

На 18-и юни ще пеят участниците в раздел народно пеене. На 19-и юни своите умения ще покажат децата от разделите хореография и инструменталисти. Всички участници в „Напеви от Северозапада“ ще изпълняват творби от нашия край, тъй като целта на конкурса е да стимулира интереса към фолклорното богатство на Северозападна България. Таланта и майсторството на певците и танцьорите ще бъдат оценявани от професионално жури –  фолклористи, вокални педагози и хореографи.

Традиционно в рамките на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се провежда и видео конкурса за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. Задочно със свои видеозаписи се включиха българчета от Украйна и Испания.

Съпътстващи изяви в рамките на конкурса са етнографска изложба от Исторически музей – Чипровци и битов кът на РИМ – Монтана. Те ще бъдат разположени във фоайето на Младежкия дом. За първи път в Монтана ще бъде подредена и представителна изложба на национален проект „Аз съм Бългaрка” – трета част. Тя е на габровския фотограф Радослав Първанов. Хелия Иванова – бивша танцьорка на танцов ансамбъл „Младост” е сред моделите в изложбата.

Фотоизложбата ще бъде открита на 18-и юни от 14:30 ч. в Младежкия дом. На 19-и юни за доброто настроение на всички след приключването на конкурсната програма и докато журито определя победителите ще се погрижи духов оркестър Монт Мюзик.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини