Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще се проведе в Монтана

Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще се проведе в Монтана

За 15-и път Монтана събира фолклорни таланти за участие в Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Конкурсът се организира от Общински младежки дом – Монтана, в партньорство със сдружение „Младежки порив за бъдещето“ и школа по български народни танци „Стоянови“. Той ще се проведе на 13-и и 14-и (събота и неделя) май в сградата на институцията.

Право на участие в него имат деца на възраст от 4 до 19 години, ученици от държавни и общински училища, възпитаници на читалища, ОДК, ЦРД, Младежки домове и други организации за неформално образование, студенти от АМТИИ град Пловдив и ВУЗ с музикални специалности на възраст от 19 до 30 години. Разделите, в които ще се състезават участниците са „Народно пеене“, „Хореография“, „Инструменталисти“ и „Фолклорни ансамбли за обработен фолклор“.

Заявки за участие се приемат най-късно до 20-и април (четвъртък) на имейла на конкурса: napevi_severozapad@abv.bg или на пощенския адрес на Младежкия дом : 3400 Монтана, бул. „Трети март“ №98. Задължително условие е в различните радели едно от изпълненията да е от Северозападна България и Северняшката фолклорна област. Целта на организаторите е да се съхрани и популяризира певческото, инструменталното и танцово фолклорно изкуство на нашия край, да  катализира стремежа им да го запазят и предадат за поколенията.

Традиционно в рамките на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се организира и видеоконкурс за народни песни и хореография. В него могат да се включат български деца, живеещи в чужбина. Тук крайният срок за получаване на заявките и клиповете с изпълненията е 6-и май (събота).

15-ото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще се проведе под патронажа на кмета на Община Монтана Златко Живков и с подкрепата на Община Монтана, фирми и организации.съпричастни към съхраняването на фолклорното богатство на Българския Северозапад.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук