Некропол от времето на царете Симеон и Петър беше открит във Видинско

Некропол от времето на царете Симеон и Петър беше открит във Видинско

Всички знаем, че Северозападът е богат на история от най-стари времена и следващата новина е доказателство именно за това. Некропол от времето на царете Симеон и Петър от Първото българско царство е бил открит заедно с още два подобни от археолозите, които провеждат спасителни разкопки по трасето на нов път във Видинско, предаде БНР – Видин.

Потвърдените находки до момента са над цели 300, а проучванията продължават. Добрата новина е, че голяма част от намерените артефакти са в добро състояние и могат да бъдат експонирани в регионалния музей във Видин. Пред местния клон на БНР ръководителят на разкопките доц. д-р Здравко Димитров сподели, че подобни накити като намерените са откривани и на други места – в селата Градец и Държавица, както и до самия Арчар. Именно тази взаимовръзка прави находката ценна.

Трите некропола са датирани от различно време – тракийска, ранноримска епоха и от ранножелязната епоха. Ръководителят на разкопките подчерта, че при третия некропол са намерени накити, които могат да бъдат отнесени към зенита на Първото българско царство (Х в.), като подчерта, че до момента находки от този период не са били откривани във Видинско.

Относно автора

Добри Иванов


Още новини