Новаторски решения, идеи и предложения за справяне с COVID-19 кризата на Хакатон 2020 във Враца

Новаторски решения, идеи и предложения за справяне с COVID-19 кризата на Хакатон 2020 във Враца
Снимка: Иван Стрижев

През изминалите почивни дни десет отбора от цялата страна премериха програмистки сили и  предложиха своите новаторски идеи и решения на най-актуалния за момента проблем не само в България, но и в целия свят – COVID-19 кризата. Хакатон в града се организизира за пета поредна година от Враца Софтуер Общество, като тази година се проведе под надслов ИзЦEЛяване.

Време за учене и време за игра

Повечето от предложените и представени в последния ден от състезанието проекти целяха да предоставят по-добър, бърз и лесен достъпа на хора до неща от първа необходимост като хранителни и медицински продукти и услуги. Не липсваха и проекти за приложения за поддържане на ума, духа и тялото и други, които да помогнат за оптимално използване на времето вкъщи – както работното, така и почивното. Отразена в част от проектите и социалната страна на кризата и възможността за взаимопомощ по време на пандемия.  

Полезни, но и приятни

С проектите  участниците припомниха, че дори и по време на изолация човек трябва да е максимално ангажиран с физическата си подготовка и да използва времето за допълнителна квалификация, знание или обучение . “Мозъкът трябва да се затормозява, за да се развива дори в затворени условия”, споделиха младежите от екипа на BoredBoard. Те заложа на платформа, обединяващи за домашни тренировки, културни и литературни портали, платформи за филми и видео игри. Представени бяха и по-алтернативни предложение за справяне с COVID 19 кризата, като сред тях се отличи видео игра с развлекателен, но и образователен и информативен характер  на екипа “Програмисти Аутисти”, които грабнаха една от наградите на спонсорите.

“Много се радвам, че и тази година имаше разнообразни участници. Имаше хора, които доста години се занимават с програмиране, имаше и по-начинаещи, което е супер и това е идеята на хакатона – да събере всички и да видят какво могат да направят заедно”,

коментира след представянето на проектите  Емилиян Кадийски от Враца Софтуер Общество. Toй сподели още, че най-ентусиазираните екипи са работили в продължение на повече от две денонощия в сградата на IT центъра в града.

Отборът на Easy Coders които тази година спечелиха първо място. Снимка: Нели Найденова

 

Отличените идеи

На трето място на Хакатона се нареди екипа на “Леонардо Роботикс” с тяхното предложение  “Кали”. Приложението има за задача да следи и насърчава  изпълнението на “таскове”, като по този начин позволява по-добрата дисциплина при следване на заложените в приложението цели. Второ място спечели идеята на отбора на The Bikers стяхната идея за решение на друг наболял проблем, а именно растящата безработица. То позволява на хора, останали без работа, да снабдяват с необходими продукти нуждаещи се и така да бъдат от полза за обществото. Призът обаче отиде при Еаsy Coders и тяхната Е-чакалня или електронна чакалня, която дава възможност на пациентите да следят в реално време “движението” на опашката пред лекарския кабинет. Според създателите на приложението така не само пести се време, но и се намалява струпването на хора. Приложението позволява изпращането на нотификация по телефона в момента, когато наближи идва реда на пациента. 

“Смятам, че трябва да продължите да инвестирате в разработката на тези идеи и съм сигурна, че те ще намерят своята практическа реализация и надявам се да бъдат полезни за тези, които ги правите”,

сподели впечателенията си след презентациите и Иванка Цанкова от „Америка за България“.

Освен всичко останало представянето на проектите пред жури позволява на участниците да натрупат ценен опит и да работят върху презентационните си и комуникационни умения.

 

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини