Няколко любими гозби от Северозапада

Няколко любими гозби от Северозапада

Северозападът е известен с много неща – красива природа, хубави хора, люта ракия… Едно нещо обаче не трябва да забравяме сред достойнствата на този безкрайно колоритен край на България – кухнята на Северозапада. През седмицата попаднахме на безкрайно интересна дискусия във Facebook в една от кулинарните групи. Там беше зададен въпрос:

„Любимо ястие от Северозапада?”

Отговорите са много интересни и са над 850 на брой, а в тази статия ще споделим с вас най-колоритните предложения и рецепти сред тях. Някои са класически, а за други

едва ли ще сте чували. Едно е ясно – ще искате да опитате всички! Важно уточнение – за да споделим дадено ястие е нужно към него да е имало посочена рецепта. Няма нужда да ни благодарите – и ние се насочихме към кухнята след писането на този материал.

Ето и нашите фаворити:

 1. Жътварски таратор (за лятно време)
  Краставица с вода, чесън и оцет. В коментарите видяхме, че някои хора добавят дори домати и магданоз;
 2. Бел муж – 1 кг прясно домашно сирене, 1/3 ч. ч. бяло брашно, 1/3 ч. ч. царевично брашно, 1 ч. л. сол (ако сиренето не е солено).
  Начин на приготвяне: В нагорещен тиган се наронва сиренето да се стопи (става на кашичка). След това се прибавят брашната по малко, както се прави каша и се бърка докато се отлепи от стените, трябва да стане не много гъсто, защото като изстине се сгъстява повече;
 3. Комбус
  Задушен в мазнина лапад, печени червени чушки и много магданоз. Всичко се начуква в дървено хаванче;
 4. Постна лютеница
  В дървен хаван счукваме няколко скилидки чесън със сол, добавяте нарязани на парченца печени чушки и скълцвате заедно с чесъна на по едричко. Към тях добавяте и нарязан червен домат и пак кълцате. В отделен съд затопляте малко олио, докато леко запуши и го изсипваме върху накълцаната смес. Разбърквате добре. По този начин леко се тушира вкуса на чесъна и съставките са леко сготвени;
 5. Ломско ястие
  3-4 сухи чушки, сол и чесън. Попарват се във вряла вода чушките и се кълцат с чесъна и сол като за лютеница, махат се люспите и се прибавя млякото и две лъжици олио. Много върви с содена пита.
  Още едно вкусно нещичко: 4-5 картофа, 4-5 сухи чушки се варят (картофите е желателно с обелките да се варят). Взема се една глава лук и се кълца с чушките и сол. Махат се люспите и се прибавят обелените картофи, кълца се добре. След като се получи еднородна смес се загрява олио и се прибавя бърка се и да ви е сладко;
 6. Сиренява лютика
  Печени, белени и на ситно нарязани чушки с малко сол се начукват с тлъчник/това е уреда, който се използва с хаванче, след което се прибавя натрошено сирене, колкото повече, толкова по-добре, ако започва да ви става сухо, се сипва по-малко водичка, докато ви хареса на вкус. Ако обичате може да сипвате и малко сурово олио, става леко мазна. Ако обичате, добавете люта чушка. Яде се с топла пита.

След тези шест страхотни рецепти ние приключваме статията и отиваме да си приготвим постна лютеница, която да хапнем с препечени филийки. Имайте прекрасен ден и не забравяйте кулинарните богатства на Северозапада!

Относно автора

Добри Иванов


Още новини