Община Берковица почита името и паметта на Йордан Радичков с нова литературна награда

Община Берковица почита името и паметта на Йордан Радичков с нова литературна награда

Паметта и името на един от най-емблематичните автори на Северозапада – Йордан Радичков ще почете новоучредената Национална литературна награда „Йордан Радичков“ в Берковица. Конкурсът e ежегоден, а в дебютното му издание могат да участват български автори, издали сборник с разкази през последните 2 години (2018 и 2019 г.). 

„Радичков свързва голяма част от творчеството си с нашия край – не само Берковица, но и целия Северозапад. Много от разказите, които е написал са вдъхновени от хората, живели и трудещи се в Берковица. В неговото творчество е останал един голям отпечатък от берковския му период”, споделя Горан Атанасов, един от инициаторите и създателите на конкурса. По думите му наградата  ще допринесе не само за развитието на култура и литература в региона, но и в национален мащаб. До този момент в конкурса са се включили  13 участници, като организаторите приемат предложения и сборници с разкази до края на юли тази година.

Освен откриването и поощряването  на нови таланти, наградата има за цел и да обърне внимание на разказа в българската литература. Разказът винаги е оставал в сянката на романа, винаги е бил в ъгъла като литературен жанр, а той е един от най-трудните и най-интересните литературни форми”, oбяснява  избора на жанр Атанасов. Наградата „Йордан Радичков” е първата подобна награда за цялостен сборник с разкази в българската литература

Победителите в конкурса ще се излъчат от петчленно жури.  Журито всяка година ще е различно, като в него ще участват представители на Община Берковица и на Министерството на културата, хора от интелектуалните среди – литературоведи, литературни критици, изкуствоведи и др. Ще се търсят познавачи на творчеството на Йордан Радичков и хора на изкуството, които са работили с него.

Тази година журито е в състав: Георги Господинов – председател, проф. Инна Пелева, проф. Вера Ганчева, Горан Атанасов, (Община Берковица). Силва Хачерян, (Министерство на културата). Според организаторите ще се търсят и подбират произведения с висока  литературна и художествена стойност. „Всеки от журито ще направи своя селекция от 5-6 книги, които ще обсъдим и коментираме, а на финалния етап ще излезем с мотивирано решение кои ще бъдат призовите места в нашия конкурс”, споделят още организаторите.

Условия:

Желаещите да се включат в конкурса изпращат 5 бр. книги (сборник с разкази), кратка творческа биография, адрес, телефон и имейл за контакт на адрес: Берковица, площад „Йордан Радичков“ 4, Общинска администрация, „За конкурса“ до 17:00 ч. на 31.07.2020 г. Наградите се връчват в гр. Берковица на рождения ден на писателя  – 24-ти октомври.

Награди:

Лауреатът получава парична премия в размер на 2000 лв., грамота от Община Берковица и статуетка по мотиви от произведения на Йордан Радичков.

Втора награда – 1000 лв. и грамота.

Трета награда – 500 лв. и грамота.

За допълнителна информация:

Адрес: гр. Берковица, ПК 3500, пл. Йордан Радичков №4;

Телефон: 0953/89 125 ;  

e-mail: ln.yordanradichkov@gmail.com;

 ob@berkovitsa.com

Относно автора

Нели Найденова

През последните няколко години работи като Експерт Комуникации в редица екооорганизации. Вярва, че да се опазят природните ни богатства, човек трябва да ги опознае, припознае и обикне, а затова е необходимо общуване и по-ефективна комуникация с по-широк кръг от хора. Корените й все пак я връщат в Монтана заради нуждата от промяна и желанието да разкаже неразказаните истории на Северозапада. В Призни се надява да намери вдъхновение за промяна, надява се сайтът да вдъхнови и други хора да започнат промяната от себе си, техния дом, работно място, градината, гората и планината до нас.


Още новини