Обявиха победителите от националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”

Обявиха победителите от националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”

Изпълнители от Кнежа, Видин и село Черни Вит спечелиха най-високото отличие –в 14-oто издание на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада”. Фолклорният форум се проведе на 18-и и 19-и юни (събота и неделя) в Младежки дом – Монтана.

НЧ „Борба – 1896“ от град Кнежа впечатли журито в раздел „Народно пеене” и заслужено завоюва престижната награда.

В раздел „Хореография” деетска фолклорна студия ‚Севернячета” от град Видин завоюва най-високото отличие. Камерна инструментална група „Весели струни” от ОУ „Георги Бенковски”, село Черни Вит  спечели призав раздел „Инструменталисти”.

Близо 500 участници от цялата страна се включиха в тазгодишното издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Изпълненията на певците, инструменталистите и танцьорите бяха оценявани от компетентно жури – изтъкнати фолклористи, вокални педагози, музиканти, хореографи.

Традиционно в рамките на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” се проведе и видео конкурса за народни песни и хореография за български деца, живеещи в чужбина. В него се включиха участници от Болградска гимназия „Г. С. Раковски” – град Болград, Украйна и  българското училище „Св. св. Кирил и Методий” – Памплона, Испания.

Подробна информация за отличените в различните раздели от четиринадесетото издание на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” може да намерите тук.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини