Организирано наблюдение на лешоядите от Червената книга

Организирано наблюдение на лешоядите от Червената книга

Тази година международният ден на лешоядите, организран от Дирекция на природен парк „Врачански Балкан” ще се проведе на 4-ти септември (събота) 2021 г.  с  разходка и организирано наблюдение на белоглави и черни лешояди. Събитието е безплатно за всички участници и ще се проведе в северните части на природен парк „Врачански Балкан”, а началния час на тръгване е 09:10 ч. от центъра на село Долно Озирово. Общата дължина на прехода е до 8 км при малък наклон на терена. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани белоглави и черни лешояди, както и други интересни видове птици обитаващи района.

Международният ден на лешоядите има за цел да повиши информираността на хората относно проблемите и нуждата от опазването им. Лешоядите са почитани от хората още от дълбока древност, а днес те са на път да изчезнат от лицето на Земята. Белоглавите и черните лешояди са едни от най-големите птици, които могат да се видят в парка, а размахът им стига до 2, 95 м. И двата вида са включени в в Червената книга на България и ПП „Врачанския Балкан” е едно от много малкото места, където той може да бъде наблюдаван у нас!

Организароторите съветват да си носите подходящи обувки и облекло за планински терен, дъждобран – при прогноза за дъжд, вода, лека храна, а при възможност и бинокъл!

За връзка и повече информация относно събитието – Георги Стоянов, тел. 0878734503

Относно автора

Карина Василева