Организират фолклорен събор „Де е българското” в село Очиндол

Организират фолклорен събор „Де е българското” в село Очиндол

На 6 юни 2021 г., неделя, в Туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа” край село Очиндол, община Мездра ще се проведе XV Национален фолклорен събор „Де е българското”.

Организатор на събитието е община Мездра, като официалното му откриване е в 10:00 ч.

В тазгодишното издание на фолклорния събор „Де е българското” ще вземат участие повече от 500 самодейци – певци, танцьори и инструменталисти от областите Враца, Видин, Монтана, Русе, Велико Търново и София.

На сцената ще се изявят над 40 танцови състави, певчески и вокално-инструментални групи, както и 13 индивидуални изпълнители – представители на 30 читалища, пенсионерски клубове, училища и граждански сдружения от 25 населени места в Северна и Западна България.

Участниците в събора, който няма конкурсен характер, ще се изявят в три категории: певчески групи и индивидуални изпълнители, танцови групи и индивидуални изпълнители, инструментални групи и индивидуални изпълнители.

Специални гост изпълнители на „Де е българското” ще бъдат популярният народен певец Илия Луков, Ансамбъл „Мездра” и танцов състав „Хемус”– Враца.

Ще бъде отслужен водосвет и осветена курбан чорба.

По време на събора ще бъде връчена традиционната Награда за родолюбие „Дядо Йоцо гледа”, която се присъжда от сдружение „Искърско дефиле” на достойни българи, прославили България у нас и по света.

Организаторите най-учтиво ви канят да присъствате на XV Национален фолклорен събор „Де е българското”!

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини