Организират разходка и организирано наблюдение на лешояди в ПП „Врачански Балкан“

Организират разходка и организирано наблюдение на лешояди в ПП „Врачански Балкан“

Черните лешояди са освободени по проект в ПП „Врачански Балкан“ през 2020 г., 2021 г. и 2022 г. Това е един от най-редките видове хищни птици в Европа и е с най-голям размах на крилата – до 2,95 м. Видът е включен в Червената книга на Република България, а ПП „Врачански Балкан“ е едно от малкото места у нас, където той може да бъде наблюдаван. През 2021 г. тук се сформира двойка черни лешояди, която през 2022 г. и 2023 г. успешно гнезди в Западна Стара планина. Това са първите случаи на гнездене на черни лешояди в Западна България след повече от 70-годишно прекъсване.

Нужна екипировка за деня на събитието: подходящи обувки и облекло за планински терен, дъждобран – при прогноза за дъжд, вода, лека храна и бинокъл – при възможност.

Кога: 2-ри септември (събота)

Сборен пункт: центърът на село Долно Озирово, община Вършец с начален час за събиране на участниците 9:00 ч.

Час на тръгване: 9:10 ч. За пътуващите с кола: село Долно Озирово се намира на около 25 км от Враца, 25 км от Монтана, 25 км от Берковица, 10 км от Вършец и около 100 км от София.

За допълнителна информация и връзка в деня на събитието: Георги Стоянов, тел. 0878734503. При интерес, молим да ни изпратите заявка по електронна поща на: office@bepf-bg.org.

Походът е безплатен за всички участници и се осъществява в рамките на проект „Живот за брадатия лешояд“, който е с продължителност от 7 години (август 2023 – юли 2030 г.)

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук