Отбелязаха Цветница във Видин и Крапчене

Отбелязаха Цветница във Видин и Крапчене

Видин

Тази година традиционният концерт за Цветница на читалище „Цвят – 1870”, което в същия ден отбеляза своята 152-годишнината си, се състоя в залата на Симфониета – Видин. Там се състояха изпълненията на момчетата и момичетата от танцовите състави и певческата школа на читалището. Участие в концерта взеха и гости от Сърбия – малките танцьорки от Центъра за нематериално културно наследство „Корени” – Зайчар. Програмата завърши с традиционното Дунавско хоро.

Крапчене

Четиригодишната Катерина беше новата „кумица” на момичетата в село Крапчене. От рано тази сутрин селото се стяга за Цветница. Берат се цъфнали цветя от градините, вият се венчета от върбови клонки и най-важното във всеки дом се пекат кукли.

В 10:00 ч. всички се събраха в читалището и тръгват към реката. Там момичетата късаха залци от „куклите”, а Атанаска ги пуска едновременно във водата. С кратунки, момчетата чакат залците малко по-надолу и всеки се опитва да улови поне един от тях.

След това начело с „кумицата“ момичетата отиват в дома и и хапват попара от куклите за здраве и берекет. Някога с това са приключвали обредите на Цветница. Сега празникът завърши с хоро в салона на читалището.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.