Отбелязахме 146 години от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг

Отбелязахме 146 години от слизането на Ботевата чета на Козлодуйския бряг

Хиляди граждани и гости на община Козлодуй се събраха в Ботев парк, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България. Събитието започна с конна езда и беседи, като през деня жителите и гостите на града пък можеха да е порадват на три безплатни плавания на Национален исторически музей „Параход Радецки”.

В 18:30 ч., бяха приветствани участниците в 74-тия Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета”, който започна от Враца на 27-и май. В него се включиха над 1300 участника.

Празникът продължи с концерт на ансамбъл „Гайтан”, a след тях на сцената излязоха и квартет „Българи”, които представиха възрожденски и патриотични песни.

В 21:00 ч. всички граждани и гости на община Козлодуй имаха възможността да наблюдават и традиционната възстановка на слизането на Ботевата чета от Национален исторически музей „Параход Радецки”. В събитието взеха участие родолюбци от Национален съюз „Единение” и от сродни организации от градовете Видин, Русе, Самоков и Луковит.

На края на деня имаше и заря на фона на участието на военно формирование от Враца и военен духов оркестър от София.

В знак на признателност към загиналите за свободата и независимостта на България бяха поднесени десетки венци и цветя. Тържествената проверка завърши с красива и впечатляваща заря.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини