Откриха паметник на Гаврил Бистричанин в деня на народните будители

Откриха паметник на Гаврил Бистричанин в деня на народните будители

С признателност и цветя бе открит паметникът на архимандрит Гаврил Бистричанин в Деня на народните будители. Паметникът се намира в парка на родното му място, а именно квартал Бистрец във Враца.

Архимандрит Гаврил Бистричанин е възрожденец, църковен деец, будител, преводач, дарител на първото училище във Враца и герой посветил живота си на това да не изгасва светлината на надеждата на българите за свобода през XVIII в. По принос за българската просвета и пробуждане той се нарежда до имените български възрожденци като Софроний Врачански и Паисий Хилендарски.

Инициативният комитет, в който участват Илиян Нисторов, Ивайло Симеонов и Румен Петров осъществяват идеята си да издигнат паметник на Гавраил Бистричанин за по-малко от година. Днес той вече е факт. Врачанският митрополит Григории отслужи водосвет, а тържеството бе водено от директора на Младежкия дом – Георги Врабчев.

Бяха поднесени цветя и венци от зам. кмета Александър Владимиров, секретаря на читалище   „Пробуда 1931”  Дора Младенова, Инициативния комитет за издигането на паметника и много жители на квартал Бистрец.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини