Откриват изложба „Батик” в памет на Рени Петрова

Откриват изложба „Батик” в памет на Рени Петрова

Изложба „Батик” ще бъде открита на 4-ти септември в 18:00 ч. в Ателие 11:11 – Берковица. В нея ще бъдат показани творби на 13 бивши и настоящи ученици на студиото по изобразително изкуство „Рениарт” – Монтана. Те са създадени по време на пленера, проведен преди месец в Шато „Слатина”.

В артистичната резиденция начинаещи автори работиха заедно с професионалисти в сферата на визуалните изкуства като Емилия Сайкова, Петя Евлогиева, Ива Плавчева, Симеон Симеонов, Стефан Аспарухов и др.

Пленерът по батик бе организиран от студиото и от арх. Момчил Владимиров в подкрепа на мисията на Дружеството с нестопанска цел „Студио Рениарт”, което бе създадено в края на 2020 г. след смъртта на забележителната арт педагожка Рени Петрова. Неговата цел е да подпомага, насърчава и координира всички форми на развитие на изобразителното изкуство за деца и юноши. Със средствата от продадените по време на изложбата творби ще се подпомогне обучението на талантливи деца в студио „Рениарт”, поясни Таня Василева – бивша ученичка на Рени Петрова, която пое нейната школа.

Не е случайно, че първото събитие на дружеството е именно пленер по батик. Рени Петрова първа в Монтана експериментира с тази специфична индонезийска техника, при която се използва разтопен восък, за да се рисува върху тъкан. Освен че батикът бе включен в учебната програма и летните работилници на студиото, нейни ученици участваха в уъркшопи по батик, организирани по инициатива на Посолството на Индонезия в България.

Музикална програма на откриването на изложбата в събота, в Ателие 11:11 ще поднесат Катерина Еленкова (вокал, китара) и Кристиан Крумов (китара).  Платната ще останат в залата на ул. „Тимок” №40 в Берковица до края на септември.

При дъждовно време концертът ще се състои в залата на Младежкия дом при спазване на противоепидемичните мерки.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук