Откриват изложба за Джеймс Джойс в библиотека „Христо Ботев” – Враца

Откриват изложба за Джеймс Джойс в библиотека „Христо Ботев” – Враца

Изложба, посветена на ирландския писател Джеймс Джойс, ще бъде подредена на 2-ри октомври в 12:00 ч. в Регионална библиотека „Христо Ботев” – Враца. Събитието се осъществява по инициатива на Ирландското посолство в София и лично посланикът на Ирландия Мартина Фийни ще присъства на откриването.

Общо 22 панела ще представят живота, творчеството и пътуванията на родения в Дъблин писател, наредил се сред имената на Марсел Пруст и Франц Кафка като основател на модерния роман в началото на ХХ в.

Най-известната му творба „Одисей” е разказ за един ден от живота на 38-годишния рекламен агент Блум, неговите срещи с хора и местата, които посещава в Дъблин. Денят, описан в романа, е 16 юни 1904 г. и не е случайно избран от Джойс. Това е денят, в който той среща своята съпруга Нора и това е неговият начин да го увековечи. Днес този ден е по-известен като Блумсдей и всяка година се чества в много страни по света с четения на романа, а в Дъблин празнуващите преминават по маршрута на героите от произведението.

С оглед ограниченията на възможния брой присъстващи заявките за участие стават предварително на телефон: 0879 548 916 или чрез съобщение във facebook страницата на библиотеката.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини