Открий миналото на Врачанския регион с тази уникална карта на времето

Открий миналото на Врачанския регион с тази уникална карта на времето

Ако си родом от Врачанския регион, тази прекрасна част от Северозапада и си искал винаги да разбереш повече за неговото минало, то имаме добри новини за теб! Може да откриеш изключително много детайли за Враца и региона, благодарение на чудесния проект „Карта на времето”, чиято цел е да създаде дигитален архив на регион Враца от ХХ в. Архивът обхваща история, култура, бит, традиции и забележителности. 

Самият проект е по инициатива на Регионална библиотека „Христо Ботев”. Към момента в събирането си на данни те са през над 123 населени места в 10 общини, в които са посетили 106 читалища. Документирани са читалищните и библиотечните архиви, правени са срещи с краеведи и са посещавани краеведски сбирки, като особено ценни в тяхното търсене и събиране на историята са личните архиви на местното население на региона. Ето какво споделя и самият екип за своя проект: 

„Цел на проекта е издирването, събирането и документирането на бита, историята и традициите, културната и родова памет на селищата от регион Враца като принос към документирането на културното наследство на района и общобългарското краезнание.

Обхваща 123 населени места от общините: Борован, Бяла Слатина, Враца, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман и Хайредин. 

Включените в сайта „Карта на времето” документи са част от създадения дигитален архив на регион Враца – ХХ век – история, култура, бит и традиции, забележителности – Автентична „картина” на живота на всяко от населените места (текст, звук, фотография) на регион Враца. Ценни записи, документи и фотографии излизат от забвението, за да бъдат опазени и показани – представени по най-добрия, общодостъпен начин, за да разкрият пред съвременника „житието” на един от най-колоритните и интересни, но и в същото време един от най-бедните и обезлюдени днес региони на България. 

Магията на словото, на песента, на традицията. Красотата и лечебната сила на природата. Простичките покъртителни човешки послания в лични истории и разкази по снимки.” 

Самата дигитална карта на времето можете да намерите ето на сайта „Карта на времето”. Ние искрено се възхищаваме на ентусиазма на екипа зад проекта и им пожелаваме да бъдат здрави и да правят все такива прекрасни неща!

Относно автора

Добри Иванов


Още новини