Отпразнуваха Еньовден в селата Бързия и Дълги дел

Отпразнуваха Еньовден в селата Бързия и Дълги дел

Село Бързия

В село Бързия отбелязаха най-цветния празник, Еньовден – Денят на билките и слънцето, изпълнен с пожелания за здраве, щастие и любов.

Рано сутринта жени и деца от селото, облечени в народни носии, браха лековити билки в поляните и наричаха за здраве, късмет и сполука. Пяха песни, лягаха в росната трева и оплетоха голям „еньовски венец”, който вързаха пред читалището.

В Бързия спазват тази традиция от години и смятат, че който мине през венеца ще е здрав и честит цяла година. Стария изхвърлиха в реката и наричаха заедно с него тя да отнесе всички злини и болести.

След това на децата бе разказана легендата за Еньовден, за билките и за тяхната магическа сила. Така те се докоснаха до съкровищата на народната мъдрост.

Село Дълги дел

С еньовче, кантарион, равнец, мащерка, незабравки, синчец  и още дъхави билки, увиха венец рано сутринта в село Дълги дел. Жителите му грижливо пазят традициите и всяко лято почитат рождението на св. Йоан Кръстител, на лековитите билки и чудодейната сила на водите, в които слънцето, завършило пътя си към лятото, се окъпва и поема обратно – към зимата.

За да минат през Еньовденския венец пред читалището в селото се събра цялото село. След ритуала във водите на Огоста бе хвърлен миналогодишния венец, за да отминат всички лошотии събрани през годината. А новият венец бе наречен да донесе надежда, вяра, здраве и по-добри дни. Той ще остане в читалището до следващото лято.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук