Първа балонена фиеста организират от Центъра за приключения в Белоградчик

Първа балонена фиеста организират от Центъра за приключения в Белоградчик

Отсега си планирайте посещение в Северозапада през дългия уикенд за Деня на Независимостта. От 18-и до 22-ри септември 2021 г. над Белоградчишките скали ще се проведе първата балонена фиеста в страната. В нея се очаква да се включат една дузина балони с екипажи от поне пет държави. Финансовата подкрепа за събитието е подсигурена от фондация „Америка за България” като част от тяхната кампания за популяризиране на туризма в Северозападна България.

Идеята

Идеята да предложи не просто посещение, а незабравими изживявания в Белоградчик, е на Евтим Стефанов. Той е от Видин и през 2020 г. създава Център за приключенски туризъм в Белоградчик. Офисът на новата туристическа инициатива е разположен в центъра на курортния град. След силния старт през 2020 г., въпреки пандемията и липсата на чуждестранни гости, екипът на центъра се надява на стабилен туристически интерес и през топлите месеци на 2021 г.

В Приключенски център Белоградчик посетителите могат да наемат гид за пешеходна обиколка до различни тайнствени места из близките скални образувания. Там те могат да разберат любопитни факти за скалите, взирайки се в причудливите им форми. Най-запалените по езотериката могат да полегнат в някоя обредна ямка на хиляди години и да се заредят от енергията на Земята.

Евтим Стефанов твърди, че хората са жадни за приключение – особено сега. Човек не може да стои затворен дълго време и да не поиска да направи нещо адреналинно. От Центъра за приключения предлагат точно това – туристът да се свърже с природата, да се разходи с колело или да изпита нещо друго като разходка с балон или плаване с драконова лодка в Рабишкото езеро.

За безстрашните

Разходката с балон е въздушно приключение, което е от най-малко опасните в сравнение с всички останали възможности като скокове с парашут или летене с парапланер. Балонът се движи изключително плавно без никакви сътресения, без турболенции, без резки промени в посоката. Разбира се има два типа хора – едните, които ги е страх, и другите, които не ги е страх. Отивайки към Белоградчик, по-добре е да оставите страховете си у дома.

Приключенският център има за цел не само да вдига адреналина. Сред по-безопасните забавления е импровизирано състезание с драконови лодки в Рабишкото езеро или разходка с моторна лодка в сините води на Дунав. За по-романтичните натури се предлага отвеждане до спокоен речен плаж, където да си отдъхнат, съзерцавайки красотата наоколо. Плажовете на Дунава през лятото сменят местата си, пясъчните коси понякога се появяват вътре в реката и това придава допълнителен чар, защото само месец по-късно мястото може вече да не съществува, погълнато от водите. Ако всички имаме късмет, през юли отново ще се насладим и на оперния фестивал в Белоградчик. Изданието му през 2020 г. бе отменено заради наложените мерки. Освен на основната сцена на Крепостта под скалите, част от програмата се провежда и в пещера Магурата.

За гастрономите

Белоградчишкия район предлага и много интересни кулинарни преживявания. В сърцето на торлашката земя задължително трябва да опитате косачко кисело или бел муж. Местните винарски изби напоследък са популярни с успешните си винени експерименти. Символично за района е гроздето от сорта гъмза. От Боровица до Ново село има поне пет чудесни дестинации за винен туризъм, където може да се насладите на гъмза в комбинация с местни храни (повече за него можете да вдите в нашия материал „Дегустация на вина от Северозападна България”.

И за ценителите на традицията

Видинско предлага възможности и за любителите на традициите. Стакевските баби са чести гости на фолклорни фестивали, но за туристите в района на Белоградчик могат да бъдат организирани специални етнографски вечери с тяхно участие. Те изпълняват турлашки песни и приготвят характерни за Стакевци гозби. Също са любопитни жените от читалището в Бойница, които плетат пъстри вълнени чорапи, събрали уменията и любовта им към Златорожието.

За всички тези предложения може да се доверите на организацията на Евтим Стефанов и Центъра за приключения в Белоградчик. Ако сте особено послушни Евтим може да ви заведе да се запознаете със самодивите от село Шишенци, а за любителите на тихите игри той е подходящ спаринг партньор за шах. За актуални предложения може да следите сайта на организацията.

Относно автора

Гавраил Гавраилов

Гавраил е доктор по социология, преподава социално предприемачество и активизъм в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Придобива бакалавърска степен по политология и магистърска по приложна психология в родния си град Пловдив. Има опит като журналист в БНР от 2019 г. (автор на рубриката „Има ли мегдан“ по „Хоризонт“ и сътрудник в „Христо Ботев“). Има интереси в различни сфери - спорт, туризъм, културно наследство, социални услуги, политически процеси, граждански организации. Автор на пет книги за България - две от тях за селски туризъм и една за Дунавска България. Бивш изпълнителен директор на Организация за управление на Тракийски туристически район. Все още трудно говори на езика на пустиняците, но поне разбира какво му се казва.

Прочетете и другите материали на автора тук