Пъстра програма за Великден във Враца, Монтана, Видин и Белоградчик

Пъстра програма за Великден във Враца, Монтана, Видин и Белоградчик

Враца

За поредна година Враца ще посрещне предстоящите Великденски празници с пъстра украса и богата културна програма.

От началото на седмицата започна подготовката на централния площад, където е разположен ансамбъл от пет големи яйца, изрисувани с художествени мотиви.

Екипите на БКС украсиха голямата арка, която се обособи като предпочитано място за снимки на жителите и гостите на града.

Преобразени са и дърветата на площада, а по случай Цветница на емблематичната улица „Търговска” ще бъдат поставени четири цветни гирлянди.

Празничното украсяване на града ще продължи, като предстои разполагането на ръчно изрисувани яйца по централната пешеходна зона.

В навечерието на Великден, от 11-и до 24-ти април, на централния площад ще се проведе базар, с участието на местни търговци и производители.

За красивите пролетни празници – Лазаровден и Цветница е предвидена разнообразна културна програма.

На 16-и април от 11:00 ч. на площад „Христо Ботев” ще се проведе концерт с участието на Представителен танцов състав „Хемус” и Ансамбъл за народни песни и танци „Вратица”, а програмата ще продължи с концерт на музикантите от духовия оркестър към читалище „Развитие – 1869”. През целия ден пред сградата на община Враца ще се проведе и традиционният Фермерски пазар, в който участие ще вземат десетки производители от цялата страна.

Цветница ще бъде отбелязана с концертна програма, като началото е в 11:00 ч., на централния площад в града.

На 21-ви април в 11:00 ч. в пред сградата на Сувенирната палата ще се проведе фестивалът „Пръски от извора”.

На Великден – 24-ти април, от 11:00 ч., на площад „Христо Ботев”, жителите и гостите на Враца ще отбележат заедно празника с концерт на Райна.

Монтана

В Монтана ще отбележи Великден с фолклорен концерт, който ще започне в 10:30 ч. 24-ти април (неделя) пред храм „Св. св. Кирил и Методий”. В него ще участват Представителен танцов ансамбъл „Пъстрина”, фолклорна формация „Огоста” и духов оркестър „Дико Илиев” към Народно читалище „Разум 1883”. При дъждовно време концертът ще се състои в Младежкия дом.

Празничната програма ще започне с Великденска работилница за декорация на писани яйца и изработване на украса, картички и сувенири. Тя ще се проведе на 19-и и 20-и април (вторник и сряда). Над 200 деца от Монтана са заявили желание да участват в уъркшопа, който ще се проведе на този ден в Младежкия дом. За това свое традиционно събитие институцията си сътрудничи с Регионалния исторически музей – Монтана, който ще се включи с кратка беседа за традиционните техники и похвати за боядисване на перашки в миналото.

На 20-и април от 18:00 ч. пъстър концерт ще изнесат в Драматичния театър възпитаниците на ЦПЛР – Обединен детски комплекс „Ние, врабчетата”.

Спазвайки традицията, и тази година Китаро-мандолинният оркестър „Монтана” ще зарадва ценителите на красивата музика. Великденският концерт на  формацията към Народно читалище „Разум 1883” ще се започне в 18:30 ч. на 27-и април – Велика сряда. Домакин на събитието ще бъде Младежкият дом.

Пак там на 30-и април 10:30 ч. ще се състои последната от изявите, посветени на християнския празник – фолклорен концерт на Представителен танцов ансамбъл „Младост”, школа за български народни танци „Стоянови” и групите за български народни хора.

Видин

По случай Великден община Видин организира разнообразна празнична програма. Тя включва:

16-и април (събота)

8:00 ч. – пазаруване в по-малките населени места в община Видин

17-и април (неделя)

11:30 ч. – празничен концерт на Народно читалище „Цвят 1870” на открита сцена Крайдунавския парк

18-и април (понеделник)

18:00 ч. – хоротека на Градски духов оркестър – Видин и НЧ „Светъл ден 2009” – детска площадка до бл. 8 в ж. к. „Бонония”

19-и април (вторник)

16:00 ч. великденска работилница „Шарени перашки”до открита сцена в Крайдунавкия парк

18:00 ч. празничен концерт на ансамбъл за народни песни и танци „Дунав” на открита сцена в Крайдунавския парк

20-и април (сряда)

18:00 ч. – хоротека на Градски духов оркестър – Видин и НЧ „Светъл ден 2009” – детска площадка до бл. 8 в ж. к. „Бонония”

21-ви април (четвъртък)

18:00 ч. – хоротека на Градски духов оркестър – Видин и НЧ „Светъл ден 2009” – детска площадка до бл. 8 в ж. к. „Бонония”

19:00 ч. – празничен великденски концерт на Симфониета – Видин в залата на Симфониетата (билети – в МОЛ Видин и на касата на Симфониетата)

23-ти април (събота)

11:00 ч. „Ревливата принцеса” – представление на Държавния куклен театър – Видин на открита сцена в Крайдунавския парк

Белоградчик

Община Белоградчик ще отбележи Великден с концерт на 24-и април (неделя) от 11:00 ч. на централния пл. „Възраждане”. В него участие ще вземат мажоретен състав, школа за народни танци, вокална група „Звънчета” и школа „Фолклор” към детски комплекс – Белоградчик.

Изложба на великденски яйца, козунаци и ръчно изработени тематични сувенири и картички ще бъде подредена в празничния ден. При дъждовно време концертът ще се състои в народно читалище „Развитие – 1893” в Белоградчик.

На 20-и април от 12:20 ч. в салона на читалището ще гостува Държавен куклен театър – Видин със спектакъла „Тримата братя и златната ябълка”, а от 17:30 ч. – Драматичен театър „Владимир Трендафилов” – Видин ще представи премиерната си постановка „ЦЖенско царство”.

По традиция на 22-ри април – от 14:00 ч. в двора на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” деца заедно с отец Рафаил ще боядисват великденски яйца.

Благотворителен базар, организиранот „Център за подпомагане на деца и младежи с увреждания и техните семейства” – Белоградчик, е подреден на пл. „Възраждане” и ще продължи до 22-ри април. Там можете да намерите тематични сувенири, ръчно изработени от служители и потребители на услугата.

При неблагоприятни метрологични условия, благотворителния базар ще бъде подреден във фоайето на читалището в Белоградчик.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини