Площадът в квартал „Заножене“ oживя с фолклорния събор „Пей, танцувай и на Зелени Дел се любувай“

Площадът в квартал „Заножене“ oживя с фолклорния събор „Пей, танцувай и на Зелени Дел се любувай“

В първата събота от месец юли площадът в квартал „Заножене“ в град Вършец се превърна в сцена на поредния фолклорен събор „Пей, танцувай и на Зелени Дел се любувай“, събирайки над 600 любители на българските народни танци.

Събитието започна от ранните часове на утрото и продължи до вечерта, предоставяйки на публиката богата програма. Над 30 населени места от цяла България изпратиха своите най-добри изпълнители, които с гордост показаха, че обичат и носят българските традиции. Площадът стана място за среща на всеки, който цени и обича българското наследство, обединявайки хора от всички краища на страната в едно общо тържество на родния фолклор.

Събитието започна с водосвет, а домакините от НЧ „Пробуда 1934 Заножене“ – танцов състав „Заножене“ дадоха старт на празника с вихрени хора и танци. През целия ден публиката се наслаждаваше на песни, автентични обреди и обичаи, надсвирвания и развлекателни наддумвания. Съставът за изворен фолклор „Зелени дел“ отново към НЧ „Пробуда 1934 Заножене“ закри фестивала с впечатляващо изпълнение.

За финал специален поздрав към всички присъстващи отправи гост изпълнителят Илиан Иванов – народен певец, който накара публиката да стане на крака и да се включи в хорáта. Така съборът завърши с общо веселие и танци, които обединиха всички присъстващи в духа на българската традиция.

Докато съставите танцуваха на сцената и изпълваха площада с вихрени хора и песни, по инициатива на Софи Ангелова, майка и жителка на квартал „Заножене“, бе осигурено забавление и за най-малките. С подкрепата на Общината, която предостави дървен материал, децата сътвориха уникални, шарени табелки с въпроси и съвети, които ще бъдат поставени на популярни места в гората.

Табелките съдържат послания като „Бъди готин, пази природата“ и „Чу ли чучулигата?“. Децата се включиха с ентусиазъм в чудната работилничка за празника, оставяйки своя творчески отпечатък за опазването на природата.

Тази слънчева юлска събота се превърна в незабравим празник на българския дух и традиции, изпълнена с усмихнати и заредени с настроение хора, обединявайки поколения и оставяйки трайни спомени у всички присъстващи.

Относно автора

Натали Ангелова

Родена и възпитана в курортния град Вършец. Млада душа, изпълнена с ентусиазъм и любов към живота, настроена позитивно и притежаваща способността да превръща всеки миг в специален. Натали вярва във важността на малките неща, обича да се наслаждава на простите радости и умее да цени всяко преживяване. Обича народните танци, на изучаването и практикуването на които посвещава 11 години. След като завърши висшето си образование в специалност „Политология“ в УНСС, Натали е решена да се завърне в своя роден град, където да продължи живота си, защото там намира истинско щастие, уют и спокойствие.

Прочетете и другите материали на автора тук