Почетоха чипровските килими с тридневни тържества

Почетоха чипровските килими с тридневни тържества

Изложба „Стари чипровски килими от колекцията на Яков ван Бейлен” и  лекция  „Балкански килими” от Тимоти Хейс, колекционер и изследовател на килимарството, бяха акцентите в 7-ия фестивал на чипровския килим. Празникът продължи три дни  с изложби, базар на открито, спортни състезания и концерти.

Фотоизложбата „Килимът на моята баба” в Катеринината къща привлече за участие в празника най-малките жители на Чипровци. В залите на Историческия музей гостува националната изложба „Занаятите не се предават. Шапки долу”, с фотоси от занаятчийски ателиета в утвърдени центрове на съхранено народно изкуство като Етъра.

Десетки специалисти – етнографи и майстори – килимари от страната, чуха лекцията на Тимоти Хейс от САЩ, за историята и традициите на балканските килими.

Като изследователи той и съпругата му Пенелопе търсят различните значения на мотивите и шарките в килимите, изработвани на Балканите. Килимарството е Западнобългарска традиция и според тях  няма  разлики между килимите правени в Чипровци, Пирот и Самоков. Уникалността на килима  може да бъде открита само , ако изследователят ползва силна лупа и търпеливо брои нишките в отделните фигури.

Семейство Тимъти и Пенелопе Хейс, колекционират и изучават от години  старинни килими. Те  дариха  уникални образци на това изкуство на музея в Чипровци.  Килимите тип „бакамски” са закупени от частни колекционери – единият от XVIII в., открит в антикварен магазин във Виена. Другият – също  интересен със своята история, изтъкан  е от мюсюлманка в Лудогорието. Тези две находки са след най-старите експонати в цялата колекция на Чипровци.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.