Празнична програма в много села в Северозапада тази седмица

Празнична програма в много села в Северозапада тази седмица

През идните дни жителите и гостите на селата Бели извор, Горно Пещене и Лиляче ще могат да се радват на богати културни програми.

Бели извор

За 11-и пореден път в село Бели извор ще се проведе 3-дневният фолклорен празник „Бели нощи”. От 11-и (четвъртък) до 13-и август (събота)

В първия ден от програмата Програмата ще продължи с концерт на оркестър „Плам”. В следващите дни в „Бели нощи” участие ще вземат певчески състави и групи за изворен фолклор от региона.

Горно Пещене

На 13-и август (събота) от 19:30 ч. на пл. „Свобода” в село Горно Пещене ще стартира празнична вечер под надслов „Роден край”. В програмата участие ще вземат самодейци от местното читалище и изпълнителите Надя Казакова, Юри Крумов и Тодор Петков – Тео.

Лиляче

Във врачанско село Лиляче в рамките на два дни ще се състои празникът „С добро за Лиляче”. Началото е на 13-и август (събота) от 08:00 ч., когато ще се проведе турнир по мини футбол.

В програмата са включени и турнири по белот и тенис на маса. Във втория ден от празника се очакват изпълнения на певчески и танцови състави за изворен фолклор от читалищата в община Враца.

Обявявен е и кулинарен конкурс „Най-вкусен сладкиш”. В него могат да вземат участие всички любители на сладкарското изкуство. Готовите сладкиши трябва да бъдат представени на пазарния площад на 14-и август, не по-късно от 11:30 ч. Жури ще дегустира и оцени сладкишите по майсторство за визия и вкус.

Смоляновци

На 13-и и 14-и август за 4-ти път село Смоляновци ще бъде домакин на фолклорния фестивал „Ехо от Стовци”. Във форума ще участват множество състави от България и Сърбия, които ще покажат изворен и обработен фолклор от своите родни места.

Дълги дел

С богата програма, оркестър и хоро ще зарадва жителите и гостите си село Дълги дел по време на Празника на Балкана. Дълголетна традиция събира почитателите на уникалната природа под изворите на Огоста в почивните дни на втората седмица на август. Край Младенин вир селото събира гости пред естрадата  в разкошната широколистна гора.

Стакевци

За 30-а поредна година през втория уикенд на август се провежда Празника на гората в село Стакевци. Той събира жители и гости на селото, за да го отбележат подобаващо. Присъстващите ще бъдат запознати с историята на селото, а след това ще последва културна програма, подготвена от деца иученици от детска вокална група „Звънчета” и школата за народни танци към Детски комплекс – Белоградчик.

Гюргич

25-и фолклорен фестивал „Среща на три поколения” ще се проведе в село Гюргич. Ще бъдат представени автентични песни, характерни за региона, като програмата ще продължи с изплненията на дует Пирин и оркестър Емил Бенд от Лом.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини