Празник на меда събира пчелари, занаятчии и гости в Козлодуй

Празник на меда събира пчелари, занаятчии и гости в Козлодуй

След едногодишна пауза заради ограниченията за обществени събития Празник на меда 2022 отново събира производители на мед и пчелни продукти от региона и съседни центрове с традиции в пчеларството, представители на български занаяти и приложно изкуство и гости.

13-ото издание на празника, който е  съвместна инициатива на ДП „Радиоактивни отпадъци” и дружествата на пчеларите от региона на град Козлодуй, ще се проведе на 13-и и 14-и май в познатия формат, но в променена среда – в новооткрития Информационен център по извеждане от експлоатация.

В двудневната програма на събитието са предвидени традиционното изложение на полифлорен мед, пчелни продукти, сертифицирана авторска изработка на лечебни и козметични изделия на основата на пчелни продукти, както и дегустация на различните видове мед. Гостите ще имат възможността да опитат и сладкиши, приготвени с кехлибареното природно богатство и майсторството на жените от пенсионерски клуб „Турлашка махала“.

Посетителите на Празника ще видят и колекции от художествени предмети, изработени в духа на българските занаяти – традиционни тъкани, рисувано стъкло и декупаж, ръчно изработени свещи и бижута и др.

Грънчарското колело на майстор Куман Жеков от врачанския Етнографски комплекс ще покаже на живо магията на работата с глина и процеса по създаване на съдове от историческа, антична и битова керамика, а майстор грънчарят и председател на Северозападната задруга на майсторите на стари занаяти ще подари на любознателните гости беседа за историята на керамиката по българските земи.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини