Представлението „Вàрено жито” по сценарий на Стоян Николов – Торлака идва в Монтана

Представлението „Вàрено жито” по сценарий на Стоян Николов – Торлака идва в Монтана

За много смях да се подготвят жителите и гостите на Монтана на 22 юни (сряда). Тогава те ще могат да се насладят на „Вàрено жито” – първата постановка по сценарий на писателя Стоян Николов – Торлака, която ще бъде представена в Драматичен театър „Драгомир Асенов” в града.

Комедията е реализирана от самодейния състав на читалище „Развитие 1928”, село Замфирово и е под режисурата на Борислав Борисов от Врачанския театър.

Всичко започва като авантюра. Самодейците се обръщат към Торлака с предложение да създаде за тях постановка, която да отразява северозападния хумор и светоглед. Споделят, че не могат да отделят сериозен бюджет, но писателят веднага се ентусиазира от идеята им и нещата се подреждат. Читалището печели проект към Национален фонд „Култура“ и може да си позволи цялостно финансиране на начинанието, включително и да покани професионален режисьор.

Трупата включва 13 актьора, най-възрастният от които е на 85 години. Премиерата се състоя в началото на май в село Замфирово, където салонът трудно побра близо 600-те зрители.

В своя първи драматургичен сценарий Стоян Николов-Торлака прави това, което умее най-добре – да разкаже една история по безумно комичен начин. Режисьорът и актьорите пък карат образите му да оживеят и резултатът е впечатляващ. Северозападен диалект, черен хумор и много нелепи ситуации забавляват зрителите от първата до последната секунда на пиесата.

Представлението е с вход е свободен.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини