Предстои национален фолклорен събор „Леденика”

Предстои национален фолклорен събор „Леденика”

Задава се юбилейното издание на националния фолклорен събор „Леденика” ще се проведе на 25-и и 26-и юни в едноименната местност.

В следващите дни ще бъде обявен регламентът за участие на търговци и изпълнители.

Събитието събира хиляди любители на българските традиции и обичаи и се организира от община Враца.Целта на фестивала е да се съхранят хилядолетните традиции на българския народ, като запазим културните ценности, които ни градят. Участие в програмата вземат групи и изпълнители за автентичен и обработен фолклор от различни етнографски области на България. Кулминацията на събора е пресъздаването на автентична Северняшка сватба.

Препоръчително е участниците във фолклорния събор „Леденика” да са облечени в народни носии или облекла с елементи на българската шевица.

Широкият отзвук, който намери сред обществеността първото издание на събора успя да му донесе редица престижни награди. Фестивалът спечели първа награда в категория „Духът на България” в обявения от Министерство на туризма конкурс, както и приз за „Фестивален туризъм“ на „Балканските награди за туристическа индустрия”.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини