Приключи 8-ият сипозиум по скулптура в Мездра

Приключи 8-ият сипозиум по скулптура в Мездра

Приключи 8-ият сипозиум по скуптура „Мездра 2022”, който продължи две седмици, като в него взеха участие четирима български скулптори от различни поколения.

Доайен сред тях беше Теодоси Антонов от Монтана, който през юли ще навърши 79 г., а най-млади бяха дебютантите в биеналето Катерина Чакърова на 23 г. и Дилян Ангелов на 22 г. от Лом, които наскоро се дипломиаха във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Четвъртият участник  беше роденият в Ямбол през 1981 г. Иван Стоянов, който към момента живее и твори в София.

При официалното закриване на симпозиума участниците получиха дипломи. Изработените по време набиеналето скулптури са експонирани в зелените площи на ул. „Христо Ботев” над автогарата и от моста на река Моравишка до стария пазар. По този начин галерията от каменни пластики на открито се обогати с четири нови произведения от бял врачански камък, като вече творбите са 45 на брой – от 31 български и чуждестранни скуптури. Новите пластики са: „Окото” на Теодоси Антонов, „Прегръдка” на Иван Стоянов”, „Рамо до рамо” на Катерина Чакърова и „Време” на Дилян Ангелов.

Следващият симпозиум ще се проведе през лятото на 2024 г.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини