Пробегът на мира идва към Козлодуй

Пробегът на мира идва към Козлодуй

Пробегът на мира е международна щафета, която има за цел да насърчи сближаването между народите и да спомогне за изграждането на един обединен в усилията си за развитие свят. Инициативата датира от 1987 г., от радетеля за мир Шри Чинмой, и обхваща вече над 150 страни от всички континенти. По целия маршрут бегачите пренасят горящ факел, символизиращ стремежа на хората към разбирателство и хармония.

Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, обикновени граждани и световни лидери – се присъединяват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност.

Тазгодишният маршрут на Пробега е по поречието на Дунав, от извора на реката до Черно море. Отборът от бегачи ще премине през България в периода между 2-ри и 11-и юли, а на 4-ти юли ще дойде в Козлодуй.

Община Козлодуй планира посрещане на входа на града, на бензиностанция „Региана”. В тази връзка от местната администрация канят всички граждани, които проявяват интерес да се присъединят към посрещането.

Оттам, съпровождани от полицейски автомобил и линейка, всички заедно ще пробягат разстоянието до НЧ храм-паметник „Христо Ботев – 1879” по предварително определен маршрут. Пред читалището ще се състои кратка програма по посрещане на Пробега на мира и засаждане на дърво на мира.

Всеки може да участва: спортисти или не, млади и стари. Тук можете да се запознаете по-детайлно със събитието.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини