Проведе се I Фестивал на книгата, добрините и традициите в село Челопек

Проведе се I Фестивал на книгата, добрините и традициите в село Челопек

Първото издание на Фестивала книгата, добрините и традициите във врачанското село Челопек започна на 30-и септември (събота) с отличаване на 15 ученици, извършили добрини. Талантливите Кристияна и Ивон изпълниха песента „Заедно“, а скулпторът Милен Каменов откри изложбата си живопис. Програмата продължи с работилница за приказни герои с Велина Димитрова – създател на “Bookspired”, а след това Мая Бочева въведе децата в света на игрите и представи книгата си Как да върнем пчеличките? “ В следобедните часове на първия фестивален ден всички посетители се потопиха в красотата и благозвучието на българския фолклор и извиха кръшни хора под звуците на изпълненията на Веселин Велчев, младежки духов оркестър към Център за работа с деца – Враца Юри Крумов и самодейците от читалица от общините Враца и Мездра. Всички присъстващи имаха удоволствието да вкусят и от челопешкия миш-маш, приготвен в юнашки тиган. В края на деня дворът на център „Книгини“ бе завладян от изпълнението на представителен танцов състав „Мездра“, а огнено шоу и празнична заря сложиха край на програмата на първия ден от фестивала.

къща от книги

На 1-ви октомври (неделя) – вторият фестивален ден доц. д-р Йорданка Манкова представи книгата си „Цер и лек да намериш“  и разказа за народните лечители и призванието им да служат в името на човешкото здраве. Програмата продължи с беседа с Мадлен Алгафари за доброто и неговата роля в обществото. Последва среща-разговор с Людмила Филипова за силата на словото, буквите и веите и завърши с участието на Веселин Маринов, който представи автобиографичната си книга „От любов“ и изпълни двора на център „Книгини“ с любими на поколения българи песни.

библиотека книги

В рамките на I Фестивал на книгата, добрините и традициите всички посетители имаха възможността да участват в томбола с награди, да подкрепят дейността на жените от социално предприятие творилница „Добрини“, както и да закупят книги с мисия от книжарница „Извор“ в село Челопек. Временната изложба живопис на скулптора Милен Каменов, както и на антикварни и детски книги на различни езици очароваха посетителите на център „Книгини“ а филмът във виртуалната реалност „Дестинация Враца – величие и красота в 360°“ ги потопи в красотите на Врачанския Балкан. Най-новата арт инсталация с послание „Къщичка от книги“ бе сред акцентите в селото на книгата.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук