Проведе се втори национален фолклорен фестивал „Хорцeто на Дефилето” в Мездра

Проведе се втори национален фолклорен фестивал „Хорцeто на Дефилето” в Мездра

Магията на фолклора обедини стотици любители на народните танци и песни от България и Сърбия. Това стана на Втория национален фолклорен фестивал „Хорцето на Дефилето”, който се проведе в Мездра. Събитието е от програмата на традиционните празници на културата „Мездра – май”. Организатори на фестивала бяха община Мездра и танцов клуб „Хорце, винце и още нещо…” с художествен ръководител Мирослав Аспарухов.

В тазгодишното издание на фолклорния форум взеха участие 25 танцови клуба и школи за български народни танци и хора и два танцови състава от Сърбия.

Участниците във фестивала изпълниха хора от различни фолклорни области в това число от областта, от която е съответната група. Накрая всички се хванаха на общо хоро под музикалния съпровод на песента „Дуна иде” на Николай Славеев. Представена беше и една от най-новите песни на Светлин Миланов и Евелина Александрова „Хорце, винце и още нещо…”

Кулминациите на фолклорния празник бе конкурсът надиграване с „Тракийска ръченица”, в който се включиха танцови двойки от почти всички формации. С първа награда беше отличен Фолклорен танцов клуб „Българка” – София, с втора – Ансамбъл за изворен фолклор „Гъмза” – село Ново село, а с трета – Танцов състав „Лудо младо” при ПАГ „Н. Й. Вапцаров” – Бяла Слатина.

Празникът на фолклорното танцово и песенно изкуство завърши с изпълнения на Светлин Миланов, Евелина Александрова, Светла Дукатева, ансамбъл „Мездра”, танцов състав „Хемус” – Враца, оркестър „Млади тракийци”, Катя Башева и Виолета Калинова.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.