„Различният концерт”, посветен на импресионистите със Симфониета – Враца и Христо Павлов

„Различният концерт”, посветен на импресионистите със Симфониета – Враца и Христо Павлов

„Различният концерт” със Симфониета – Враца и диригент Христо Павлов ще се проведе на 5-и ноември от 19:00 ч.

Импресионизмът възниква във Франция, държава с утвърдена музикална култура, вековни традиции и ярък почерк в класическата музика. Наименованието на този голям етап в историята на музиката произлиза от едноименното движение в живопистта и означава – стремеж за създаване на картини чрез звук.

Един от първите композитори-импресионисти е Ерик Сати (1866-1925). На мащабните и драматични творби на романтиците той противопоставя основно кратки пиеси за пиано.

Импресионизмът се развива успешно и оставя трайна следа благодарение на Клод Дебюси (1862-1918). Той е усърден студент в Консерваторията под опеката на учители-романтици. На младини той е под влиянието на творчеството на Вагнер и най-вероятно е щял да стане композитор, създаващ музика в стила на късния романтизъм, но приятелството му със Сати променя това. Дебюси притежава големи технически способности и изгражда собствен стил, основан на ефирен звук, необичайни гами и екзотични тембри.

Третият голям френски импресионист е Морис Равел (1875-1937). Той е изобретателен оркестратор и има завиден слух към детайла. Той развива принципите на импресионизма, зададени като основа от Дебюси, и в своята музика вгражда и други влияния, като например испанска народна музика, виенски валс, барокова клавирна музика и дори джаз. Равел се превръща в изкусен майстор на композирането и създава редица шедьоври.

Билети можете да намерите на касата на Градски билетен център и на тел. 0896718303 и 0899827060.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.


Още новини