Редица събития организират в Монтана по случай Деня на народните будители

Редица събития организират в Монтана по случай Деня на народните будители

Монтана ще отбележи Деня на народните будители с факелно шествие. То ще тръгне на 1 ноември в 18:45 ч. от 1. ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Под музиката на духов оркестър „Дико Илиев“ към НЧ „Разум – 1883“ шествието ще премине по бул. „Трети март“, за да стигне до Паметника на Васил Левски и радетелите на духа и свободата от Българския Северозапад.

Там ще се проведе тържествена церемония с участието на възпитаници на ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“. Венци и цветя в знак на признателност ще поднесат представители на училища и културни институции.

Те посвещават още няколко събития на празника. Детски отдел на Регионална библиотека „Гео Милев“ е отредил дните от 25-и до 27-и октомври (от сряда до петък) на народните будители. С презентации пред подрастващи ще бъде откроен приносът на най-ярките възрожденски дейци – учители, духовници и писатели, които със силата на словото са допринесли за събуждането на националното самосъзнание. На 2 ноември библиотеката ще е домакин на соаре с потомствената килимарка Сийка Тачева от Чипровци, като в 16 ч. ще бъде представена нейната книга „В люлката на времето“.

Празникът и на 94-тата годишнина от рождението на Йордан Радичков са поводите, вдъхновили и празничния концерт на ЦПЛР – ОДК „Ние, врабчетата“, който ще започне в 18:00 ч. на 25-и октомври (сряда) в Младежкия дом в града. Ден по-късно на същото място ще се проведат и 48. Краеведски четения, посветени на Деня на народните будители, 200 г. от рождението на Найден Геров и 100 г. от Септемврийското въстание.

Относно автора

Призни

Призни разказва неразказаните истории от Северозападна България.

Прочетете и другите материали на автора тук